Broj Japanaca opada dosad nevidenim ritmom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj stanovnika Japana smanjio se 2011. nevidenim ritmom, objavila je u utorak japanska vlada. Arhipelag je bio nastanjen s približno 127.799 milijuna stanovnika 1. listopada 2011., što predstavlja pad za 259.000 ili 0,2 posto u odnosu na 1. listopada 2010., objasnilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Radi se o najvecem padu koje su vlasti zabilježile od pocetka godišnjih popisa u tom obliku 1950. Približno 23,3 posto stanovništva ima 65 godina ili više, što predstavlja rekord u svijetu, istaknulo je ministarstvo.

Pad nataliteta uz produženi životni vijek dovodi do brzog starenja japanskog stanovništva što predstavlja prijetnju za sustav socijalne zaštite jer je sve manje aktivnih mladih ljudi na raspolaganju rastucem broju starijih osoba.

Japanci su, osim toga, prilicno neskloni primanju imigranata. Suocena s tom dilemom, vlada lijevog centra zauzima se za udvostrucavanje poreza na potrošnju koji bi iznosio 10 posto. Vlasti teško održavaju obecano poticanje radanja jer se brojni parovi odricu djece iz ekonomskih razloga s obzirom na iznimno visoke troškove školovanja i pomanjkanje infrastrukture za zbrinjavanje djece. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter