Broj grla istarske ovce u godinu dana prepolovljen!

Stvarnost i apstrakcija iz Sjeverne Primorske
Stvarnost i apstrakcija iz Sjeverne Primorske

U samo godinu dana broj grla istarske ovce kod istarskih se uzgajivača prepolovio - u 2016. evidentirano je 2.500 grla ove zaštićene autohtone pasmine, dok je ove godine u evidenciji tek 1.250 grla, upozoreno je na godišnjoj skupštini Udruge uzgajivača istarske ovce Istrijanka, održanoj u Klarićima.

Razlog tom smanjenju, negoduju uzgajivači, je u smanjenju poticaja za autohtone pasmine, koji su se iznosom već opasno približili iznosu poticaja za križane pasmine ovaca, čime se umanjuje motivacija uzgajivača za povećanje populacije autohtonih pasmina. Naime, kod križanih pasmina administrativne obveze uzgajivača su mnogo manje, a k tome o čestim promjenama propisa uzgajivači nisu, kažu oni, informirani na vrijeme, pa i zbog neprilagođavanja novim obvezama ostaju bez poticaja. Uzgajivači su zato opravdano ljudi na Ministarstvo poljoprivrede i na Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, i smatraju ih odgovornim za smanjenje broja grla u matičnim stadima istarske ovce.

Zaštita izvornosti ovčjih proizvoda

Istarska županija i njezina Agencija za ruralni razvoj Istre također nisu u potpunosti ispunili očekivanja uzgajivača istarske ovce, rekao je na skupštini udruge Istrijanka direktor AZRRI-ja Igor Merlić. No, budućnost bi mogla donijeti boljitak, jer je AZRRI-jev projekt revitalizacije istarske ovce ekonomskim iskorištenjem njezina mesa u gastronomiji još u početnim fazama. Veća motivacija za uzgoj i plasman mesa istarske ovce i proizvoda od njezina mlijeka zasigurno će nastupiti kada se provedu postupci zaštite izvornosti istarskog ovčjeg sira, istarske janjetine i mesa istarske ovce, u čemu će se i AZRRI istaknutije angažirati, obećao je Merlić, upozoravajući istovremeno na problem malog broja i malog kapaciteta klaonica u Istri, što također koči razvoj proizvodnje i plasmana ovčjeg mesa.

Na skupštini je u udrugu Istrijanka primljeno troje novih članova, a dva starija člana ponudila su se da će novima osigurati grla za dalji uzgoj, prema načelima programa revitalizacije populacije istarske ovce kojima je utvrđeno da uzgajivači koji su vlasnici matičnih stada doniraju udruzi rasplodna grla, koja udruga zatim prosljeđuje novim uzgajivačima koji isti broj grla vraćaju u sustav tijekom sljedećih pet godina.

Tisak priručnika za uzgoj istarske ovce

Od postignuća u minuloj godini članovi udruge posebno su zadovoljni održavanjem četiri tečaja za proizvodnju sira te jednim tečajem za ovčarstvo u suradnji s Poljoprivredno-savjetodavnom službom, a novi tečajevi najavljeni su i za sljedeću godinu. Središnji godišnji događaj za članove udruge je smotra istarske ovce uz festival sira u Svetvinčentu, pa je na skupštini bilo riječi i o pripremama za sljedeću takvu smotru.

Ante Ivanković sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta predstavio je uzgajivačima sadržaj njegova priručnika za uzgoj istarske ovce, koji bi uskoro trebao biti tiskan, a u kome se osim stručnih sadržaja vezanih za sam uzgoj donose i upute za uzgajivače o brojnim administrativnim obvezama koje moraju ispunjavati, od evidencije grla i janjenja, pa do označavanja, poljoprivrednih kontrola, prijavama za poticaje, veterinarskim inspekcijama i slično. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter