"Broj 55" - akcijski film o Domovinskom ratu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na lokaciji "stare vojne bolnice" u Zagrebu u utorak je pala prva klapa igranog dugometražnog filma "Broj 55", što ga za HRT snima produkcijska kuća Telefilm. U dvorištu pred "bolnicom" oklopni transporter i glumci odjeveni u uniforme. Redatelj Kristijan Milić kazuje kako je inspiriran stvarnim, tragičnim događajem koji se dogodio 1991. godine u rujnu u selu Kusonje pored Pakraca.

- Riječ je o dvadesetak ljudi koji su dobrovoljno otišli u rat, otišli na izviđačku akciju koja se činila benigna, ali se na kraju pretvorila u teško krvoproliće. Svi su, na žalost, poginuli, pojašnjava Milić. 

Kristijan Milić jedan je od rijetkih redatelja koji ne bježi od ratne tematika. Pamte se "Živi i mrtvi", njegov prvijenac rađen po romanu Josipa Mlakića.

- Po meni nijedan pravi ratni film o hrvatskom ratu nije napravljen. I moj prvi film je ustvari bio rat u Bosni. Mislim da je ovo pravi akcijski film o Domovinskom ratu, kaže Milić.

Sam film dio je velikog projekta Dramskog programa HRT-a. Urednik projekta Branko Schmidt ističe kako se radi o prvoj od zamišljenih 12 epizoda serijala o Domovinskom ratu. - Zamislili smo napraviti po jednu priču od Vukovara do Dubrovnika. Projekt pripremamo šest godina. Ovo je, po meni, najvažniji i najskuplji projekt koji je Dramski programa HRT-a pojedinačno napravio od oslobođenja do danas. (S. PAVIĆ/NL, snimio D. KOVAČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter