Brodsko-posavska županija: I dalje izvanredno stanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na snazi ostaje izvanredno stanje u Brodsko-posavskoj županiji, ni sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u cijeloj županiji, niti neće raditi vrtići u Slavonskom Brodu, odlučio je jutros županijski Stožer za zaštitu i spašavanje.

"Opasnost još traje na cijelom području, u pripravnosti ostaju sve službe. U ovom trenutku stanje je stabilno, pojedinačna mjesta se saniraju. Zbog dojava da su pojedinci krenuli skupljati pomoć od građana, upozoravamo da se sva pomoć novčana i materijalna dostavlja u Crveni križ. Pomoć se ne skuplja pojedinačno po kućama", rečeno je na sastanku brodsko-posavskog Stožer za zaštitu i spašavanje, održanom u 10 sati u Slavonskom Brodu.

Stožer je zahvalio na dosadašnjoj humanitarnoj pomoći te izvijestio da se dodatne informacije o dostavi pomoći mogu dobiti na telefon 035 444554. Pomoć će se distribuirati preko Crvenog križa prema potrebitima, rekao je Davor Vlaović, načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje. Vlaović kaže da se dio građana odlučio na povratak kućama, ali da to čine na vlastitu odgovornost. Davorin Piha, voditelj Stožera obrane od poplava Hrvatskih voda u Brodsko-posavskoj županiji, potvrdio je da trenutno nema kritičnih mjesta, ali da se očekuje dugotrajnije razdoblje visokog vodostaja.

Kapetan slavonsko-brodske Lučke kapetanije Stjepan Benić izvjestio je kako su sve tri države ugrožene poplavama, Hrvatska, BiH i Srbija, odlučile o zabraniti plovidbu cijelim tokom Save. Slijedeći sastanak županijskog Stožera je u 13 sati, na njemu će biti i premijer Zoran Milanović.

Slavonski Brod: Zatražena dodatna oprema

Načelnik županijskog slavonskobrodskog Stožera za zaštitu i spašavanje Davor Vlaović upozorio je da nema dovoljno opreme, osobito one potrebne na punktovima za saniranje nasipa, i rekao da je na to i druge probleme upozorio predsjednika Vlade Zorana Milanovića na današnjem sastanku Stožera.

"U akciji su stradali strojevi, pumpe i druga oprema privatnih osoba koji su ih dobrovoljno stavili na raspolaganje. Predsjednik Vlade je rekao da će se to njima nadoknaditi i oprema nabaviti. Ukazali smo i na problem nepostojanja cisterne za dostavu pitke vode.

Trenutno koristimo cisterne Hrvatskih voda i Hrvatske vojske. U ovom trenutku najviše nedostaju čizme, sjekire, lopate, pumpe, rasvjeta za punktove na kojima se saniraju nasipi. To ćemo zatražiti od Državnog stožera za zaštitu i spašavanje", rekao je Vlaović novinarima nakon sjednice Stožera, kojoj je nazočio i premijer Milanović.

Novinari su danas na jednom od mjesta gdje se sanira nasip koji štiti grad od poplave zatekla i bivšeg istarskog župana i počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, koji je rekao da je došao vidjeti kako može pomoći.

U Slavonski Brod tijekom dana samoinicijativno stižu i grupe mladića iz drugih gradova.

Zbog novonastale situacije danas je donesena odluka o otkazivanju najveće slavonske stočarske izložbe i sajma poljoprivrede koji su se trebali održati 30. svibnja i 1. lipnja u Slavonskom Brodu. (Hina)

 

Poplavljenima hitno potrebna voda i higijenske potrepštine

Ministarstvo socijalne politike i mladih (MSPM) poručilo je danas da su stanovnicima poplavljenih područja u Slavoniji najpotrebnija pitka voda i higijenske potrepštine, a humanitarna pomoći i dalje se prikuplja u prostorijama Ministarstva socijalne politike i mladih u Savskoj cesti 66, u Zagrebu.

- Želimo se zahvaliti svim građanima koju su donirali i pomogli te istaknuti kako je od sada najpotrebnija donacija pitka voda, izjavila je jutros Hini glasnogovornica ministarstva Kristina Samardžić. Tijekom jučerašnjeg dana i jutros u poplavljena područja upučeno je pet kamiona i dva kombija prikupljene humanitarne pomoći i potrepština. Humanitarna pomoć prikuplja se do daljnjega u prostorijama Ministarstva u Savskoj 66, gdje su 24 sata dežurni djelatnici Ministarstva, građani ili volonteri koji preuzimaju pomoć i distribuiraju je na ugrožena područja.

U ministarstvu oformljen call centar

U Ministarstvu socijalne politike i mladih oformljen je call centar na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć poplavama unesrećenim sugrađanima. Na brojeve 099/380 6408 i 099/380-6407 se mogu javiti svi građani koji su spremni prihvatiti unesrećene osobe i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje.

Na brojevima 01/555-7083 i 099/3806-402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter