Brodske sekcije stanuju na Sv. Andriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo u Puli na celu s Aleksandrom Puhom vec nekoliko godina provodi u djelo sve akte o utvrdivanju pomorskog dobra na priobalju Puljštine. Puh nam je rekao da što se tice pulskog akvatorija, odnosno pulske luke, cijelo je pomorsko dobro utvrdeno izuzev nekoliko katastarskih cestica koje nisu toliko bitne da bi mogle osporiti i u konacnici zaustaviti okoncanje cijelog postupka utvrdivanja pomorskog dobra. I tu bi prica o pomorskom dobru za nas bila gotova da nam Puh nije rekao da u cijelom tom slucaju o utvrdivanju granica zemljišta uz obalu država dobiva najviše.

U slucajevima gdje je pomorsko dobro vec utvrdeno i u privatnom je vlasništvu, država je u zemljišnim knjigama stavila zabilješku s pravom prvokupa u slucaju da se vlasnici odluce na prodaju, kazao nam je Puh. No, ono što nas je najviše zaintrigiralo je cinjenica da se na otok Sveti Andrija u pulskoj luci u cijelosti uknjižila RH. Taj, ali i mnogi drugi otoci u vlasništvu su države, a koncesiju na pomorsko dobro daje Županija, odnosno Grad.

Medutim, ono što najviše odskace iz svih zakonskih okvira je to što pulsko brodogradilište Uljanik koristi pomorsko dobro na Svetom Andriji, a da pritom nema potrebnu koncesiju. Otok Sveti Andrija vec dugi niz godina služi Uljaniku za iskrcavanje i pohranjivanje brodskih sekcija. Medutim, u prostornom planu Pule Sveti Andrija ima drugaciju namjenu. Turizam i rekreacija su glavni atributi toga otoka, što je i razumljivo. Doduše, bilo bi bolje da taj otok služi Puljanima za rekreaciju i razonodu, nego da se na njemu uništava priroda i razbija se ekosustav ovog mediteranskog mikrosvijeta.

Dakako, u Uljaniku nismo mogli dobiti informacije o tome, ali smo pojašnjenje zatražili u pulskoj Luckoj upravi i resornom odjelu u Županiji. Ravnatelj Lucke uprave Donald de Gravisi kaže da oni nemaju informaciju je li Uljanik dobio koncesiju na Svetog Andriju. Županijski procelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidaric kaže da Županija nije davala koncesiju za korištenje pomorskog dobra na otoku Sveti Andrija.

Uzevši u obzir cinjenicu da je Uljanik državna firma, pomislili smo da možda postoji neka zakonska regulativa koja državnim tvrtkama dozvoljava korištenje pomorskog dobra bez koncesije. No, toga ipak nema. U Luckoj upravi i u Županiji kažu da su za korištenje pomorskog dobra svi pravni subjekti isti pred zakonom, pa i Uljanik.

Puh je kazao da ce provjeriti naše navode o Uljanikovom navodnom nezakonitom korištenju pomorskog dobra na otoku Sveti Andrija i da ce o svemu izvijestiti javnost.


Podijeli: Facebook Twiter