Brodovlje, anticki kultovi i pomorstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamnaesto medunarodno arheološko savjetovanje s temom "Navigare necesse est. Od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka" zapocelo je u svecanoj dvorani "Tone Peruško" Sveucilišta Jurja Dobrile. Savjetovanje, u organizaciji Medunarodnog istraživackog centra za arheologiju Brijuni-Medulin, Centra za arheološka istraživanja Instituta "Ivo Pilar" iz Zagreba te Društva za povijest i kulturni razvitak Istre okupilo je brojne eksperte koji ce tri dana u Puli, Medulinu i Rovinju izlagati o svojim najnovijim saznanjima na zadanu temu.

- Brodovlje od starog do srednjeg vijeka i tadašnje pojave latinskog jedra imalo je na raspolaganju, ako su to bili jedrenjaci, jedino križna jedra. Prekretnica ce se dogoditi tek u 19. stoljecu, odnosno krajem 18. stoljeca kada ce biti unaprijedeni navigacijski instrumentarij, konstrukcijske kvalitete brodovlja, kormilarski kompleks i samo umijece plovidbe, kazao je Mithad Kozlicic sa Sveucilišta u Zadru.

O antickim kultovima kao zaštitnicima pomorstva i moreplovaca u Istri govorila je dr. Vesna Girardi Jurkic.

- Indirektni dokazi štovanja zaštitnika pomorskog grada jesu reljefni prikazi i grupe orijentalno, grcko-rimskih božanstava na forumu u Puli. To su parapet pred centralnim forumskim hramom s likovima Aheloja, Jupitera Amona, Tritona i Meduze. Oni spadaju u poznati repertoar ukrašavanja pomorskih jadranskih gradova (Salona, Zadar, Trst, Akvileja). Zanimljivo je takoder da su prikazi Aheloja i Nereida ukrašavali Veliko i Malo rimsko kazalište u Puli, istaknula je dr. Girardi Jurkic.

Irena Radic Rossi sa Sveucilišta u Zadru govorila je o tragovima antickog pomorstva u hrvatskom podmorju te istaknula da je gotovo 600 antickih arheoloških nalazišta zabilježeno u literaturi te da se nalazišta koja karakterizira kronološki raznorodan materijal tumace kao sidrišta ili višestruke havarije.

"Prijevoz mramora rijekama u Noriku i zapadnoj Panoniji" bio je naslov referata Erwina Pochmarskog, dok se naznakama za plovidbu i prekomorsku trgovinu u Brigeciju pozabavio Laslo Borhy.

Adrian Ardet iz Rumunjske kazivao je o plovidbi Dunavom u 1. i 2. stoljecu poslije Krista, a Alexander Minchev iz Varne naveo je da istraživanja posljednjih 30 godina pokazuju da je vecina mramora uvezena u gradove na zapadnoj crnomorskoj obali podrijetlom iz kamenoloma s otoka Prokonessosa (sada Marmara u Turskoj).

Nakon toga izlaganja su imali Vera Bitrakova-Grozdanova, Francis Tassaux, Vassiliki Gaggadis-Robin, Ante Randic Miocevic i Guido Rosada - svi s vrlo zanimljivim temama.

Predstavljen je i 20. broj casopisa Histria Antiqua s temom "Nastambe i stanovanje od prapovijesti do srednjeg vijeka".

Poslijepodnevni dio savjetovanja održan je u Medulinu, gdje je, uz mnoštvo predavanja uvaženih arheologa, predstavljena i brošura "Vižula, skriveni svijet antike".

Tijekom rujna nastavljeno je istraživanje na toj lokaciji te ponovno je potvrdena njezina naseljenost od 1. do 7. stoljeca s razlicitim fazama konstrukcija, pregradnji i destrukcija, a još uvijek je nepoznat razlog njezina napuštanja.

Prilikom otvaranja pozdravne su rijeci nazocnima uputili Željko Bistrovic iz Ministarstva kulture, Vladimir Torbica iz Županije, dr. Robert Matijašic sa sveucilišta, Jasna Jaklin Majetic iz Gospodarske komore i Stipan Trogrlic, predstavnik Instituta "Ivo Pilar", te Vesna Girardi Jurkic i Kristina Džin, domacini-organizatori savjetovanja. (V. BEGIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter