Brodovi cekaju turiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rabackoj su luci cetiri brodara i isto toliko brodova kojima turisti mogu otici na izlet. Panoramske vožnje stoje stotinu kuna, izleti na Cres dvjesto, koliko i razgledavanje podmorja glass boatom, a za fotosafari na dupine valja izdvojiti 150 kuna.

Gostiju ima kao i lani u ovo doba, ali štedljivi su, teško se odlucuju za izlete. Zato vozimo s pola kapaciteta, kaže jedan brodar. Drugi za manjak gostiju krivi recesiju i Svjetsko nogometno prvenstvo, a treci je za slabije poslovanje u lipnju skloniji okriviti ružno vrijeme.



U panoramsku vožnju oko Rovinja turiste vozi petnaestak brodova. Uglavnom nude razgledavanje otoka i otocica ovog arhipelaga, a redovno plove i do Limskog kanala. Kraca panoramska ruta goste ce koštati od 75 do 100 kuna, a cijena ovisi o velicini broda. Razgledavanje glass boatom, brodom sa staklenim dnom, stoji 75 kuna. Fish piknik, gdje se gostima nudi riba, uglavnom sardele, uz nezaobilazno bijelo vino, košta od 200 do 250 kuna.

Cijene i ponuda su vec nekoliko godina isti. U razgovoru s brodarima saznajemo da je interes turista manji nego lani. Dok neki spominju oko 30 do 40 posto manje prometa, drugi su u tim procjenama nešto blaži, ali svi se slažu da gosti, koliko god da ih ima, troše - manje.

Porecki brodari nude fish piknik, Brijune, panoramske vožnje do Rovinja preko Lima u razlicitim kombinacijama, nocne panoramske vožnje... Netko ce radije na izlet krenuti u vecem brodu, drugi bi otišli dopodne, treci poslijepodne, neki bi možda nešto pritom i popili, a drugi nešto i pojeli na brodu.



Ponuda je na poreckoj rivi solidna kada je u pitanju kolicina. Možda nedostaje maštovitosti u kreiranju izleta, ali bukeri vele da nedostaje i zainteresiranih gostiju. Za ilustraciju panoramske vožnje do Vrsara i Rovinja preko Limskog kanala, kao poludnevni izleti stoje 100, odnosno 160 kuna. Cjelodnevni izlet na Brijune s ruckom za 350 kuna.

Ove godine posao ide slabije. Tek posljednjih dana ima nešto više interesa, ali turisti gledaju na to koliko ce potrošiti.

Prema informaciji iz novigradske Turisticke zajednice, svakodnevno krecu izletnicki brodovi za Rovinj. Cjelodnevni izleti  po osobi koštaju 200 kuna, ukljucuju vožnju duž obale zapadne Istre, kupanje na podrucju Limskog kanala i razgledavanje Rovinja te rucak na brodu.

U TZ-u kažu da su turisticki brodari dosad poslovali nešto lošije nego prošle godine, ali se posljednjih dana situacija poboljšala i broj turista koji bukiraju izlete poceo povecavati

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter