Brodosplit: Uprava izbacila iz škvera 245 radnika

Suspendirani radnici prosvjedovali su ispred ulaza u Brodosplit (Joško PONOŠ/CROPIX)
Suspendirani radnici prosvjedovali su ispred ulaza u Brodosplit (Joško PONOŠ/CROPIX)

Nisu puno čekali Tomislav Debeljak i Uprava Brodosplita: u petak je zabranjen ulaz u škver za točno 254 radnika, uz obrazloženje da su pod suspenzijom zbog "sumnje u sudjelovanje u nelegalnoj obustavi rada i nasilnim radnjama". Protiv tih radnika pokrenut je disciplinski postupak i njihovo udaljavanje s rada, službeno je stajalište iz Brodosplita, što je, očekivano, izazvalo burnu reakciju na glavnom ulazu u škver - nekoliko stotina radnika, prosvjedovalo je u petak prijepodne pozivajući ostale kolege da im se priključe.

Čini se da je ovako brza reakcija Debeljaka iznenadila i sindikalce, jer nisu baš pokazali zavidnu razinu organiziranosti. Tek je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, pozvao radnike da formiraju živi zid i blokiraju ulaz te da se suzdrže od bilo kakvog nasilja ili reakcija na eventualne intervencije zaštitara ili policije.

Međutim, taj plan nije zaživio, a u međuvremenu je i Debeljak povukao svoj potez: ostale radnike u škveru pustio je kući, uz obrazloženje kako ne želi da rade težak i opasan posao pod takvim stresom. Pojavio se i gradonačelnik Ivo Baldasar, razgovarao je s prosvjednicima petnaestak minuta, a njemu je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita, u žaru trenutka rekao da će se povući, ako je do njega problem.

Naime, Debeljak se posebno okomio na Šegvića, nazvao ga teroristom te odbija razgovarati s radnicima ako na sastanku s njihovim predstavnicima bude - Šegvić. Cijela situacija u škveru je eskalirala još u srijedu, kada se dio radnika pobunio zbog neisplate plaća. Dan kasnije su im plaće ipak sjele na račune, no ispostavilo se da su znatno manje od uobičajenih pa je to izazvalo revolt. Upravo je tom dijelu radnika u petak uprava odlučila zabraniti ulaz u škver jer su prosvjedi, po njihovim mišljenju (i po dokaznom materijalu kojeg su, tvrde, prikupili) bili nasilni. (M. MATANA/NL)


Podijeli: Facebook Twiter