Brodosplit traži dozvole za strane radnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak zatražio je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 4500 dozvola za strane radnike, objavili su mediji, na što iz Brodosplita odgovaraju kako je ta odluka donesena zbog predviđenog povećanja opsega posla, a potrebni radnici najprije će se pokušati pronaći na domaćem tržištu.

Na medijske kritike zbog toga što vlasnik splitskog škvera želi zaposliti tolike strane radnike u vrijeme kad je na hrvatskoj burzi rada registrirano više od 344.000 nezaposlenih, iz Brodosplitova Odjela za odnose s javnošću poručuju da bi zbog ugovorenih poslova kroz godinu dana brodogradilištu moglo nedostajati domaćih radnika iz određenih proizvodnih struka. "Po dosad ugovorenim poslovima u brodogradnji, gdje smo u zadnjih šest mjeseci ugovorili devet brodova plus pet brodova u opciji iz istih ugovora, gradnju barži za Južnu Ameriku, kao i izvanbrodograđevnoj industriji, te shodno poslovima koje uskoro trebamo ugovoriti, poput izgradnje pretovarnih kranova, raznih konstrukcija u energetici i offshore platformama, Brodosplit bi u rujnu i listopadu 2014., dakle u špici proizvodnje, ako se realiziraju svi planovi, trebao zapošljavati 4500 radnika".

Brodosplit će potreban broj radnika pokušati pronaći prvenstveno na domaćem tržištu, međutim, u kontaktu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje utvrđeno je da će mu vjerojatno nedostajati određen broj domaće radne snage za potrebne poslove, pogotovo zavarivača i brusača. Kako je teško za očekivati da bi se na domaćem tržištu mogao pronaći potreban broj radnika iz tih proizvodnih struka, iz Brodosplita su zatražili određeni broj dozvola za stranu radnu snagu, kaže se u pojašnjenju.

Podsjećaju da je splitski škver proteklih godina problem nedostatka domaće radne snage rješavao putem zapošljavanja kooperanata, pretežno iz susjedne BiH, preko drugih tvrtki koje su posjedovale dozvole. Ubuduće taj će se problem nastojati riješiti izravnim zapošljavanjem potrebnog broja radnika. Od 3400 zaposlenih u brodogradilištu prije restrukturiranja, nove ugovore je potpisalo 2000 radnika, 56 radnika iz skupine zaštićene kategorije radnika je zadržalo stare ugovore, a na otkaznom roku je još oko 350 radnika. Do smanjivanja broja radnika došlo je ponajviše zbog potrebe smanjivanja radnika u administraciji, ali i zato što za ostalim radnicima nije bilo potrebe zbog opsega posla, ističu u Brodosplitu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter