Brodosplit: Radnici potpisuju sindikalnu obranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Brodosplita protiv kojih je Uprava pokrenula disciplinski postupak, odnosno suspenziju, jutros su ispred ulaza u škver organizirali potpisivanje pisane obrane koju je za njih pripremila pravna služba sindikata, u kojoj se traži ukidanje odluke o udaljenju s rada koju je protiv njih donijela Uprava tvrtke zbog prošlotjednih prosvjeda.

"Našu pisanu obranu je do sada potpisalo 46 radnika, a oni koji to još nisu učinili mogu nam se javiti i omogućit ćemo im potpisivanje ovog dokumenta koji je važan jer jamči sindikalnu pravnu zaštitu radnika u eventualnom sudskom postupku", rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić. Najavio je da će pisana obrana biti protokolirana, odnosno dostavljena Upravi Brodosplita.

"Na ovaj način tražimo da se suspendirani radnici Brodosplita vrate na na posao", ustvrdio je Franić. Po njegovim riječima, rješenja o suspenziji koja su na ponudu Uprave Brodosplita potpisivali radnici i u kojima su se očitovali o razlozima sudjelovanja u prosvjedima "nisu pravno utemeljena".

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić izjavio je da je pisana obrana odgovor na pisana rješenja Uprave Brodosplita o suspenziji koja su radnici dobili na kućne adrese. "Ta su rješenja protuzakonita", istaknuo je. Frenki Laušić, glasnogovornik DIV-a koji je vlasnik Brodosplita, jučer je izvijestio kako je od 254 radnika splitskog škvera, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak, njih oko 200 na ponudu Uprave potpisalo očitovanje o razlozima svojeg sudjelovanja u prošlotjednim zbivanjima u škveru. Većina njih, izuzev deset do petnaest radnika, nakon toga je vraćena na posao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter