Brodom Arina od Venecije do Grčke i nazad

Prezentacija projekta venecijanskih tura u TZ Pula (B. BAN)
Prezentacija projekta venecijanskih tura u TZ Pula (B. BAN)

Brod Arina s pet članova posade pristala je ove subote u pulsku luku na putovanju iz Venecije do Grčke i Krete i nazad u sklopu europskog projekta "VeRoTour" čije je financiranje odobreno unutar programa CIP (Competitive and Innovation Program) kojeg provodi Europska Komisija.

Riječ je o projektu koji želi promovirati krstarenje i jedrenje nekadašnjim trgovačkim rutama brodova Venecijanske republike po Mediteranu kako bi ih u svoje programe nakon ovog pokaznog krstarenja mogli uključiti organizatori putovanja. U Hrvatskoj će brod pristati još u Zadru, Hvaru, Korčuli te na povratku u Cavtatu. Projekt je počeo lani u svibnju, a traje do listopada ove godine.

Jedan od partnera je i Turistička zajednica Pule dok su nositelji Regija Veneto i talijanska tvrtka Marco Polo System EEIG. Osim TZ Pula, projekt uključuje mnogobrojne partnere s područja koja su u prošlosti bila povezana s Venecijanskom republikom: Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Grčku, Tursku, Albaniju i Španjolsku. Rezultate svog rada predstavili su u subotu na konferenciji za novinare u pulskom TZ-u.

- Cilj projekta je razviti međunarodni turistički itinerer putovima Mletačke republike na Mediteranu. Turistička zajednica Pule u tom je projektu izradila dva letka projekta te organizirala doček broda Arina u Puli, istaknula je Marinela Kolić iz pulskog TZ-a. Projekt je težak 280 tisuća eura, s time da u njemu Pula sudjeluje s 12.100 eura.

Kako pojašnjava Daniele Sferra iz Marco Polo Systema riječ je o ruti kojom bi se zaustavljajući se u lukama na Mediteranu turisti bi upoznavali različite kulture, baštinu, ali i ljude, gastronomiju i običaje. Ujedno ta se ruta može nadovezati i na poznatu tematsku rutu Putevi svile.

- Naš cilj je razviti turizam koji poštuje lokalnu realnost i održivost. Istovremeno želimo prezentirati turistima i javnosti baštinu karakterističnu za neku zajednicu. U tom nas projektu podržava i Svjetska turistička organizacija, kazao je Sferra.

Da podsjetimo, venecijanskim rutama žele  se uspostaviti i razviti međunarodne tematske kulturne rute koje slijede kompleksni sklop morskih puteva, naselja, fortifikacija i sveukupnog kulturnog nasljeđa koje je na ovim prostorima ostavila Serenissima od 1300. godine, kroz pet stoljeća prisutnosti. (B. BAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter