Brodograditelju, evo ti 100.000 kn!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko je Vladi stalo do brodogradilišta i njihovih radnika, moglo se cuti prošlog tjedna na 19. konferenciji Zagrebacke burze u Splitu. Nakon suzdržanih i unaprijed pripremljenih govora svoja razmišljanja su tek u žaru rasprave iznijeli Vladin neformalni savjetnik Željko Lovrincevic i predsjednicki kandidat HDZ-a Andrija Hebrang. Potonji je otkrio da je plan privatizacije brodogradilišta pao još u Bruxellesu te da bi moglo opstati tek tri od šest brodogradilišta koja su ponudena u prvom krugu, a da bi medu njima moglo biti Brodogradilište Kraljevica.

Što ce biti s radnicima onih brodogradilišta koja ne prežive? Hebrang je hladno odgovorio da ce ih se doeducirati i zbrinuti otpremninama. Koliko ce im biti isplaceno otpremnina, otkrio je dan ranije Lovrincevic. Komentirajuci stanje u brodogradnji, rekao da je za državu trošak zaposlenika zanemariv u odnosu na teret kreditnih obveza. Naveo je da je država dala jamstva za osam milijardi kuna od ukupno 12 milijardi koliko imaju u otplati brodogradilišta, a da istodobno trošak zbrinjavanja ljudi u brodogradnji iznosi 650 milijuna kuna, što je 20 puta manji iznos od troška kreditnih obveza.

Buduci da ta industrijska grana direktno zapošljava 11.500 radnika, proizlazi da bi, ako zatvore tri od šest brodogradilišta, mogli isplatiti otpremnine za polovicu radnika ili za njih oko 6.500. Podijelimo li 650 milijuna kuna s 6.500 radnika, dolazimo do jednostavne racunice od 100.000 kuna otpremnine po radniku.

Cini se da u toj hladnokrvnoj kalkulaciji naših vlastodržaca, s radnicima i sudbinom jedne cijele industrije, još nedostaju imena brodogradilišta koja ce se ugasiti. Pod pretpostavkom da ce biti sacuvana Kraljevica s 486 radnika, ostaje otvoreno pitanje hoce li možda biti ugašen 3. maj s 2.738 radnika ili Brodotrogir s 1.173 ili Uljanik s 2.830 ili Brodosplit BSO s 200 ili pak Brodogradevna industrija Split s oko 4.000 radnika?

I pitanje je za koliko vremena ce otpremninama zatomiti glad radnicima i njihovim obiteljima te moguci socijalni bunt? Hoce li tisuce radnika kooperanata pritom samo mirno gledati kako propadaju njihove tvrtke koje su poslom vezane na propadajucu brodogradnju, a od otpremnina nece vidjeti ni prebijene kune? Koliko teških pitanja za tako mudre vode naroda i njihove bliske suradnike.


Podijeli: Facebook Twiter