Brodogradilište za izvlacenje camaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S krajem godine istjece desetogodišnji zakup starog rovinjskog brodogradilišta u južnoj luci pokraj nekadašnje tvornice duhana. Za to je vrijeme brodogradilište doživjelo najvecu degradaciju pa se ustvari pretvorilo u izvlacilište plovila, u kojem je zaposlena tek jedna osoba, ista ona koja ga ima u zakupu. Zbog neplacanja najma zakupac je ostao bez radionica pa se brodogradilište svelo tek na uski pojas uz more – pomorsko dobro, na kojem je pet navoza za izvlacenje manjih brodica i camaca.

To je još jedna tužna prica o uništavanju industrijskih i zanatskih potencijala Rovinja, koji se sve više okrece svekolikom hrvatskom trendu – preživljavanju od usluga, u rovinjskom slucaju turizma, ugostiteljstva, trgovine i nekretnina, što se dugorocno pokazuje neuspješnim. Teško je ocekivati da ce se nakon desetljeca devastacije u slucaju ovog brodogradilišta, koje je baštinilo stoljeca tradicije rovinjskih brodogradilišta, nešto spektakularno desiti.

Od tridesetak vrsnih brodograditelja, brodskih mehanicara, bravara i elektricara koji su docekali privatizaciju Mirne i prodaju njene najvece jadranske ribolovne flote, s više od 30 ribarskih brodova, nekadašnjom strukom profesionalno se bavi tek jedan brodograditelj, koji ljeti pokazuje svoje umijece turistima gradeci batanu na rivi.

Doduše, ravnatelj Lucke uprave Donald Schiozzi, na cijem je podrucju brodogradilište, kaže da za najam škvera ima dosta zainteresiranih pojedinaca i tvrtki. To i ne cudi, jer je ovo brodogradilište jedino na zapadnoj obali Istre, a plovila koja treba obnoviti iz godine u godinu sve je više. Bez majstora ce se medutim teško revitalizirati, da ne spominjemo skucen prostor od 1.070 kvadrata bez radionica.

Ovo je brodogradilište, nekad u vlasništvu obitelji Deterni, pa potom nacionalizirano, preuzela Mirna. Kada je Mirna prodala flotu, brodogradilište je još deset godina radilo kao tvrtka-kcer. U potrazi za dodatnom zaradom dano je u najam, u kojem je doživjelo sadašnje stanje. Mirna pak još vodi sudski spor s najmoprimcem zbog neuspješne naplate najamnine.


Podijeli: Facebook Twiter