Brodogradilišta u gubicima, kooperanti na dobitku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vjerojatno su postojale neke barijere koje nisu dozvolile da se jedno otvoreno pitanje koje treba riješiti konacno riješi. Sada je formirana komisija u kojoj su kompetentni ljudi iz nekoliko ministarstava i ocekujemo da cemo napraviti iskorak", izjavio je predsjednik Stjepan Mesic tijekom boravka u Livadama odgovarajuci na novinarska pitanja zašto ranije nije riješeno pitanje tzv. topnickih dnevnika iz "Oluje".

- One topnicke dnevnike koji postoje, a nismo došli do njih, treba pronaci u silnoj arhivi koja se vodi u Ministarstvu obrane, a za one dnevnike za koje se utvrdi da ih nema ili su uništeni, treba utvrditi tko ih je uništio i procesuirati te ljude koji su uništavali državnu imovinu. Kada to riješimo, mi smo onda pred haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom, odnosno pred Haaškim tribunalom cisti i možemo dalje pregovarati za ulazak u Europsku uniju. Preostaje samo pregovaranje o poglavljima koja još nisu riješena, rekao je Mesic. Na pitanje što ce za Hrvatsku znaciti to što je Irska podržala Lisabonski ugovor odgovorio je da ce to znaciti da su otvorena vrata za ulazak u EU. "Treba još samo ispregovarati poglavlja koja još nismo ispregovarali i mi smo pred vratima EU-a", dodao je.

Novinare je zanimalo i kako predsjednik komentira to što je financijska policija od uprava svih brodogradilišta, osim istarskog Uljanika, zatražila podatke i stanje obveza zakljucno s 30. rujna ove godine. Mesic je rekao da je iznenaden da financijska policija i državna revizija nisu davno prije utvrdile o cemu se radi.

- Samo konstatiram, nikoga ne optužujem. Cinjenica je, osim Uljanika, da su sva brodogradilišta u gubitku, a svi njihovi kooperanti u dobiti. Zanima me o cemu se tu radi, a to treba utvrditi ili revizija ili policija, rekao je predsjednik.

Mesic je na zamolbu novinara, otvarajuci u Livadama 16. Tuberfest, sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda, komentirao i slucaj Srecka Sladoljeva, koji je na Imunološkom zavodu Zagreb dobio otkaz nakon što je ukazao na spornu kupovinu cjepiva protiv svinjske gripe. Rekao je da je to izjava Sladoljeva te da ne zna drugu stranu.

- Kod nas, moram priznati da se upravo to dogada, oni koji otkriju kriminal snose konzekvence, a oni koji su pocinili kriminal uglavnom prolaze dobro. To je moglo biti u vrijeme kada Hrvatska nije bila pravna država, no danas ona to jest. Smatram da ako je Sladoljev bio u pravu, to ce se utvrditi, jer nitko ne smije imati štete ako otkrije kriminal. Svakom lojalnom gradaninu mora biti interes da se kriminal otkrije, a posebice onaj širokih i vecih razmjera, porucio je Mesic.


Podijeli: Facebook Twiter