Brodogradilišta kao stanice za potporu platformi?

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu za 15 istražnih prostora prijavilo se šest ozbiljnih kompanija, obznanio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Premijer je pak dodao da eksploatacija nafte i plina u Jadranu može biti dobra priča. U Vladi su zadovoljni potencijalnim partnerima, a kako je ministar Vrdoljak rekao radi se o eminentnim energetskim kompanijama. Vrdoljak je najavio da će konačna odluka Vlade o odabranim ponuditeljima biti poznata do konca prosinca, a prvi ugovori o podijeli eksploatacije bi trebali biti potpisani u prvom kvartalu iduće godine.

Indirektna uloga

Podsjećamo, ovaj javni natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja otvoreno je 2. travnja ove godine. Zainteresirani ponuđači mogli su se javiti za istraživanja 29 istražnih polja, površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu je osam istražnih polja, a na srednjem i južnom predviđeno je 21 polje.

Uloga hrvatskih brodogradilišta u ovom poslu je indirektna, ali vrlo važna s obzirom da postoji realna mogućnost da hrvatski škverovi budu suportne stanice za eksploatacijske sustave na Jadranu. Poznato je da postoje dvije vrste platformi i to one za istraživanje plinskih i naftnih polja te one za vađenje, odnosno eksploataciju plina i nafte. Takvih platformi na Jadranu ima na desetke, što manjih što većih, a među njima su platforme "Ivana 1", "Ivana 2", "Labin"… Potonja se ovih dana, drugi put nalazi u pulskom Uljaniku na remontu, odnosno servisiranju. Platforma "Labin" je isto tako vezana s Uljanikom jer je upravo u pulskom brodogradilištu, prije tridesetak godina i izgrađena. Stoga nisu mogli naći bolje mjesto od Uljanika za remont i servis. Platforma Labin već je bila na remontu u Uljaniku prije nekoliko mjeseci. Danas je "Labin" u Uljaniku radi servisiranja tri noge i nešto drugog "alata".

Imaju šanse

Upravo bi taj posao s platformama mogao biti dugoročni "bingo" za Uljanik grupu, ali i za druga hrvatska brodogradilišta. Postoji li mogućnost da Uljanik dobije servisni posao za platforme, ili pak mogućnost izgradnje novih platformi još uvijek je pod velikim upitnikom. No, šanse imaju. Uljanik je dokazano vrlo kvalitetan poslovni subjekt u međunarodnim brodograđevnim krugovima i stoga ozbiljno gleda na taj posao s platformama.

Prema riječima prvog čovjeka Uljanik grupe Giannija Rossande, kad cijeli projekt zaživi i sama će brodogradnja i prateća industrija imati novo tehnološki zahtjevno tržište pred svojim vratima.

- Kao Uljanik grupa smatramo da je pokretanje istraživanja  raspoloživih resursa ugljikovodika u Jadranu prilika koju treba iskoristiti. Važno je naglasiti da ovakve i slične aktivnosti otvaraju sasvim nova područja i nove visoke tehnologije što se u potpunosti poklapa sa strategijom Uljanik grupe koja već dugi niz godina gradi  složene i sofisticirane brodove za radove na morskom dnu, ističe Rossanda.

Upitan kako domaće tvrtke mogu biti potpora istraživanju Jadrana, Rossanda kaže da se u taj posao može uključiti "domaća pamet". (Cristian Bruno GALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter