Brodice ukrasile rovinjski akvatorij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesti put zaredom Rovinj je bio domacin regate s oglavnim i latinskim jedrom koju su organizirali clanovi Eko-muzeja Kuca o batani i Jedrilicarskog kluba "Maestral- Ronhill". Cak 26 brodica, pracenih zvucima klape Mela iz Murtera i domace folklorne skupine Batana, u svoj se svojoj raskoši otisnulo na more te u natjecanju u gradskom akvatoriju, na ruti Veliki mol - Sv. Križ - Sv. Katarina - Valdibora, pokazalo osebujnost i ljepotu svojih jedara.

U dogadaju su uživali mnogi. Nije se štedjelo ni snimaka ni filmova, ni pozitivnih komentara. I dok su oni s obale tražili najbolju poziciju za snimak, posadama brodica bilo je nešto teže. Valjalo je u svemu tome biti prvi i najuspješniji.

U konkurenciji velikih barki to je pošlo za jedrom prvoplasiranoj posadi brodice "Saor" iz Trsta, drugoplasiran je bio "Kondor" iz Pule, a trecepozicionirana "Ampleta" iz Izole. Medu velikim gajetama prva je na cilj stigla "Kety" iz Monfalconea, a iza nje "Murter" iz Murtera.

Batana, simbol grada domacina i autohtono plovilo rovinjskih ribara, nije imala konkurencije pa su tri prvoplasirana plovila bila redom iz Rovinja.



Spektakl je s mora predvecer preseljen na obalu - na Trgu Rivijera prvoplasiranima su podijeljena priznanja, a organizirana je i fešta od srdela i dobre kapljice koja je, zahvaljujuci punim jedrima, mirnom moru i klapskoj glazbi, otvorila vrata ribarskim i inim gradskim ljetnim manifestacijama.

Šesta po redu rovinjska regata tradicionalnih barki s oglavnim i latinskim jedrima održana je pod pokroviteljstvom Grada Rovinja te uz sponzorstvo tamošnje Turisticke zajednice i TZ-a Istarske županije, rovinjske ACI-jeve marine i restorana Maestral. (N. ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter