Brodet kup: Za male Ližnjance dvije tisuće kuna

Humanitarni brudet kup u Ližnjanu (P. SOFTIĆ)
Humanitarni brudet kup u Ližnjanu (P. SOFTIĆ)

U subotu se u ližnjanskoj uvali Salbunić održala Ribarska noć na kojoj se drugu godinu zaredom održalo natjecanje u pripremanju brodeta. U kuhanju ovog ukusnog ribarskog jela okušalo se devet ekipa koje su činili mještani, ali i ekipe DVD-a iz Ližnjana i Fažane. Iako se brodet kuhao već od 18 sati, posjetitelji su tek navečer počeli dolaziti u većem broju i nestrpljivo čekali na svoju porciju palente i brodeta. Svaka je stajala je simboličnih 10 kuna, a na kraju večeri skupljeno je oko dvije tisuće kuna koje će biti donirane ližnjanskom Društvu Naša djeca za troje mališana koji su prerano ostali bez majke.

O najboljem brodetu ove su godine odlučivali Ivo Lorencin, Kristina Banko i Damir Pačić, koji su priznali da su imali jako težak zadatak.

- Kao i kod svakog jela, i kod brodeta su nam najvažniji miris, okus i izgled. Svaka ekipa dobila je oko četiri kilograma raznovrsne ribe koju su donirali ližnjanski ribari, a neizostavno su se u kašetama našli ugor, pauk, škarpina i škarpoč, mada je svaka ekipa imala pravo donijeti i po jedan tajni sastojak. Za dobar brodet najvažnije je da se koriste vrste riba koje se ne raspadaju i da se kuha polako i dugo, rekao je Lorencin.

Najboljim brodetom proglašen je onaj koji su skuhali Giovanni, Blaženka, Dejan i Željko iz Ližnjana, brodet Roberta, Zorana i Dražena zaslužio je drugo mjesto, a treće je zauzela ekipa DVD-a Fažana. Sve tri ekipe prigodno su nagrađene, a sudionike natjecanja i velik broj posjetitelja na Salbuniću su do ranih jutarnjih sati zabavljali The Night Express Band i Duo Val. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter