Brodarima opada promet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izlet brodom oko rovinjskog akvatorija koji obiluje otocima i otocicima te tura do Limskog kanala uobicajena su ljetna ponuda rovinjskim turistima. U razgovoru s nekolicinom vlasnika brodova saznajemo da su i njihove usluge u odnosu na lani slabije tražene.

- Ove sezone i mi osjecamo pad u prodaji izleta. Trenutno bilježimo oko 20 posto manje izletnika, odnosno prometa nego lani. Gostiju ima, ali se nekako boje potrošiti. Turisti koji dolaze vec nekoliko godina kažu da u biti i nije stvar u novcu, vec se ljudi boje potrošiti jer buducnost neizvjesna, rekao nam je jedan od vlasnika broda.

Iz razgovora proizlazi da svi bilježe manji promet i to od 10 pa sve do 30 posto. U pocetku sezone je taj pad bio osjetljiviji, a sada, kako je špica sezone u tijeku, taj se postotak smanjuje.

U rovinjskoj luci ima oko petnaestak brodova koji nude panoramsku vožnju. Neki u ponudu ukljucuju i pice, a poneki i hranu i pice. Ture traju od sat vremena pa sve do cetiri sata, a neki nude i vožnju nocu. Cijena panoramskog izleta se krece od 75 do 150 kuna, ovisno o vremenu trajanja, a ukoliko se nude i hrana i pice, cijena je do 250 kuna po osobi.

Nekada su najcešci izletnici brodom bili Nijemci i Talijani, a sada vec nekoliko godina unazad sve je više Francuza i Španjolaca, a tu su i Rusi te Cesi i Madari. Nitko više ne prednjaci, a Nizozemci su prema rijecima nekih vlasnika možda najbrojniji i spašavaju sezonu. Domaci gosti se rjede odlucuju na ovu ponudu, ali za njih brodari, kao i za vece grupe turista, nude popust.


Podijeli: Facebook Twiter