Brodarima jeftinije gorivo, ali ne svugdje

Mnogi mali brodari još čekaju kartice za plavi dizel (M. MIJOŠEK/arhiva)
Mnogi mali brodari još čekaju kartice za plavi dizel (M. MIJOŠEK/arhiva)

Država je nedavno, nakon šest godina pregovaranja s predstavnicima "izletnika", omogućila i vlasnicima izletničkih brodova da koriste plavi dizel kao pogonsko gorivo. No, ni do sredine srpnja mnogi vlasnici takvih brodova nisu dobili kartice goriva za plovidbu (GP kartice) putem kojih mogu od 1. srpnja točiti plavi dizel.

Što to znači na njihovom primjeru otkriva jednostavna kalkulacija u cijeni goriva - čak 35,7 posto je plavi dizel jeftiniji od običnog dizela koji i dalje moraju tankati dok ne dobiju kartice.

U očekivanju GP kartica mnogi "izletnici" suočili su se i s novim problemima. Nenad Perić iz rabačkog obrta Monsun informirao nas je da je početkom srpnja Ina donijela odluku da na benzinskim postajama na Cresu i Vozilićima plavi dizel neće prodavati vlasnicima izletničkih brodova.

- Time nas Ina želi prisiliti da brodove vozimo na obalnu benzinsku postaju u Opatiju. No, to je potpuna besmislica za mene i ostale kolege u Rapcu jer bismo morali jedan dan u tjednu obustaviti turističke vožnje samo da bismo točili jeftinije gorivo u Opatiji. To nema smisla i prisiljen sam kupovati običan i skuplji dizel na kopnenim pumpama, izjavio nam je prije nekoliko dana Perić.

Iz Ininog sektora korporativnih komunikacija odgovorili su nam da je njihovo postupanje u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu. (piše P. GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter