Brodari ostali kratkih rukava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lucka uprava Rabac dodijelila je 15 novih stalnih vezova nakon što je stotinjak metara rive prenamijenila iz operativnog u komunalni dio luke, i to za gospodarsku djelatnost, doznajemo od ravnatelja Marija Paliske. Mjesni brodari, koji takve vezove traže vec više od godinu i pol, dobili su dva mjesta.

No, tri su njihova broda ostala kratkih rukava te ce i dalje, umjesto sto kuna godišnje po dužnom metru plovila, koliko košta komunalni vez, u sezoni placati dnevnu ležarinu od 12 kuna po dužnom metru za operativnu obalu. Ribarima je osigurano osam mjesta (polovica se odnosi na one ranije usidrene u Plomin Luci), dok je iznajmljivacima plovila pripalo njih pet.

Sapunica po vezovima ocito se nastavlja jer, kako saznajemo, ni brodari ni ribari nisu zadovoljni odlukom Lucke uprave. Roberto Baticic, predsjednik lokalne udruge brodara, nije želio išta komentirati buduci da «još nema potpunu sliku, a nisu stigla niti službena rješenja». O svemu ce, najavljuje, konkretno progovoriti iduceg tjedna.



- Brodari su ocito mislili da ce svi oni dobiti mjesta. Jednom je velikom plovilu, konkretno "Monsunu", ono pripalo izravno jer je konkuriralo s onim iz Dalmacije. Dodijelio se, naime, samo jedan vez za brodove vece od 15 metara, a prednost, prema pravilniku ministarstva, ima lokalno stanovništvo i plovilo registrirano u nadležnoj luckoj kapetaniji. Svi ostali vezovi dodijeljeni su slucajnim odabirom, izvlacenjem, objašnjava Paliska.

Udruga brodara isticala je prije da su njeni clanovi, placanjem višestruko vece ležarine u odnosu na kolege iz drugih sredina, prakticki kreditni jamac Luckoj upravi, navodeci da je to glavni razlog uskrate komunalnih vezova. (I. RADIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter