Brodarca terete za smrt 31 srpskog civila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka podnijelo je u srijedu istražnom sucu tamošnjeg Županijskog suda zahtjev za provodenje istrage protiv ?ure Brodarca, Vlade Milankovica i Drage Bošnjaka zbog osnovane sumnje da su pocinili kazneno djelo ratnog zlocina protiv civilnoga stanovništva na sisackom podrucju 1991. i 1992. godine, izvijestilo je odvjetništvo na svojimstranicama, ne navodeci imena osumnjicenika.

U priopcenju za javnost navodi se da je protiv trojice okrivljenika, koji su, u utorak oko 14 sati, privedeni u istražni centar osjeckoga Županijskog suda, predloženo odredivanje pritvora, zbog opasnosti od ometanja istrage i posebno teških okolnosti pocinjenja kaznenih djela, za koje ih se tereti.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjiceni Brodarac od srpnja 1991. do lipnja 1992. godine, na podrucju Siska i Banovine, tijekom oružane agresije paravojnih postrojbi dijela lokalnog srpskog stanovništva i pridruženih snaga JNA na ustavnopravni poredak RH, kao nacelnik sisacke Policijske uprave, nacelnik štaba Zapovjedništva banijsko-kordunskog podrucja i clan Regionalnog kriznog štaba za Sisak i Baniju, bio ovlašten za izdavanje zapovijedi djelatnim i pricuvnim postrojbama u sastavu sisacke PU, Narodne zaštite i pricuvnog sastava Zbora narodne garde te odgovoran za poštivanje i primjenu normi medunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila.

Tereti ga se da ništa nije poduzeo da se pripadnike njemu podredenih postrojbi sprijeci u neovlaštenim i nasilnim ulascima u kuce i stanove pripadnika srpske nacionalnosti, gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhicivali i odvodili u improvizirane zatvore, a prilikom ispitivanja fizicki i psihicki ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede.

Tim je zlostavljanjima bilo izloženo najmanje 69 civila s podrucja Siska, od cega je 31 osoba usmrcena, a Brodarca se sumnjici da je, iako svjestan svih tih nezakonitih postupanja, i sam osobno naredivao protuzakonita zatvaranja veceg broja civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovom zlostavljanju.

Osnovano se sumnja da je drugoosumnjiceni Milankovic (1962) od srpnja 1991. do lipnja 1992. na podrucju Siska i Banovine, kao zapovjednik djelatnih i pricuvnih postrojbi u sisackoj PU, bio ovlašten za izdavanje zapovijedi te odgovoran za poštivanje i primjenu normi medunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila.

Tereti ga se da nije poduzeo ništa, iako je znao da njemu podredene osobe neovlašteno i nasilno ulaze u kuce i stanove pripadnika srpske nacionalnosti gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhicivali i odvodili u improvizirane zatvore, prilikom ispitivanja fizicki i psihicki ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede, pri cemu je 31 osoba usmrcena.

Milankovica se sumnjici da je nekoliko puta zapovjedio i osobno sudjelovao u nezakonitim napadima te fizickom i psihickom zlostavljanju osoba srpske nacionalnosti.

Treceosumnjicenog Dragu Bošnjaka ŽDO sumnjici da je tijekom kolovoza 1991. godine na podrucju Siska i Banovine, kao pripadnik specijalne jedinice policije - Vukovi, protivno odredbama medunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila, organizirao i predvodio skupinu za sada nepoznatih pripadnika iste jedinice. Tereti ga se da je s pripadnicima te skupine neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrcivao osobe srpske nacionalnosti, pri cemu je usmrceno osam osoba, što je dio od 31 osobe usmrcene kaznenim djelima koja se stavljaju na teret trojici okrivljenika.


Podijeli: Facebook Twiter