Brođanin zaražen u Vojvodini virusom zapadnog Nila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi u Hrvatskoj vjerojatni slučaj groznice izazvane virusom zapadnog Nila zabilježen je kod pacijenta iz Slavonskog Broda, potvrdili su večeras na izvanrednoj konferenciji za novinare ravnatelji Opće bolnice u Slavonskom Brodu i Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

U slavonskobrodsku Opću bolnicu početkom kolovoza primljen je 65-godišnji muškarac. Virus zapadnog Nila kod bolesnika je utvrđen tijekom pretraga koje su trebale utvrditi razlog zbog kojeg je  muškarac dobio upalu mozga i moždane ovojnice, rečeno je.

"Danas je obavljena virusološka dijagnostika u Službi za mikrobilogiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Rezultati analiza ukazali su na vjerojatnu infekciju virusom zapadnog Nila, koju je još potrebno potvrditi dodatnim testovima u referentnom laboratoriju. Radi se o pacijentu koji je boravio u Vojvodini, u Bačkoj, krajem srpnja", kazao je Ante Cvitković ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Uzimajući u obzir vrijeme potrebno za inkubaciju virusa predpostavlja se da je muškarac zaražen upravo u vrijeme svog boravka u Bačkoj. Zdravstvena situacija pacijenta je složena, ali je trenutno izvan životne opasnosti, rekao je Milan Bitunjac, ravnatelj Opće bolnice u Slavonskom Brodu. 

Ministar zdravlja Ranko Ostojić komentirajući informaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je pacijent hospitaliziran u Slavonskom Brodu vjerojatno obolio od infekcije virusom zapadnog Nila, istaknuo je kako građani u Hrvatskoj nemaju razloga za paniku. Najavio je da će se sutra organizirati stožer svih Panonskih županija, posebno uz rijeke Dunav i Savu, zajedno s Ministarstvom zdravlja i dobit će sve potrebne naputke. 

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus zapadnog Nila. Rezervoar bolesti su ptice, a virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca. Bolest se ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka, priopćeno je večeras iz HZJZ-a.

U 80 posto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blagim  simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi. Tek rijetko se može razviti teža bolest s simptomima meningoencefalitisa (upala moždane ovojnice i mozga), prvenstveno kod starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije podsjećaju da je na području Slavonskog Broda ove godine znatno reduciran broj komaraca zbog redovitih mjera dezinsekcije i aktualne suše. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter