Brod "Vis" u nedjelju tone na 32 metra dubine

"Vis" još uvijek na vezu pod Muzilom (D. MEMEDOVIĆ)
"Vis" još uvijek na vezu pod Muzilom (D. MEMEDOVIĆ)

Admiralski brod "Vis" Jugoslavenske ratne mornarice u nedjelju će biti potopljen uz zapadnu obalu Kamenjaka, potvrdio nam je jučer vlasnik Arsen Brajković. Brod iz Titove ratne flote izgrađen u Uljaniku 1956., koji će postati podmorska atrakcija, bit će potopljen oko 13 sati kod uvale Polje, uz osiguranje policije i Lučke kapetanije na moru. A nakon što legne na kamenito dno premanturskog akvatorija nema više zapreka da se ovog ljeta do njega ne počnu "spuštati" i prve organizirane skupine ronilaca.

- Brod ćemo prebaciti u uvalu Polje u subotu, tamo će prenoćiti, a u nedjelju u 13 sati ćemo ga potopiti. Lučka kapetanija i policija osiguravat će zonu plovidbe 100 metara oko broda, a s obale će se moći nesmetano promatrati. Brod se potapa na oko 250 metara od obale, rekao je Brajković.

"Vis", trenutno privezan na Muzilu, Brajković je kupio 2002. godine u Crnoj Gori, a nakon godina planiranja da ga preuredi u luksuznu jahtu, poslovna logika okrenula je sudbinu "Visa" u sasvim drugom smjeru. Mada je u svijetu često potapljanje isluženih brodova da bi se stvorile ronilačke atrakcije, ovo je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, pa i na Jadranu, što je i rezultiralo time da je od pokretanja postupka do realizacije proteklo četiri godine.

Brod dug 85 metara nalazit će se na dubini od 32 metara, a bit će to jedinstvena prilika da se na njegove gornje palube spuste i ronioci početnici koji mogu roniti do 20 metara.

Koristi od ovog čina, tvrdi Brajković, ronioci, ali i predstavnici Općine Medulin koja je Brajkoviću u ožujku dodijelila koncesiju na 20 godina, su višestruke. U vremenu evidentnog buma ronilačkog turizma, medulinska će općina, na čijem području djeluje četiri ronilačka centra i šest klubova, dobiti izvanrednu atrakciju i adut za privlačenje tuzemnih i inozemnih ljubitelja dubina. Takav oblik turizma, koji se zahvaljujući sve dostupnijoj ronilačkoj opremi i njenom stalnom usavršavanju, odvija većim dijelom godine neovisno o vremenskim prilikama, odražava se i na popunjenost smještaja u pred i posezoni. Biolozi pak pozdravljaju činjenicu da se u more potapa strano tijelo, jer se na takvim umjetnim grebenima stvara i razvija podmorski život te znatno povećava riblji fond. Tako će, primjerice, Brozov salon, u kojem su svojedobno ćaskali velikani svjetske politike pa i članovi britanske kraljevske obitelji, uskoro poslužiti kao sklonište ribljim jatim pred grabežljivcima.

Kritičari s druge strane ističu činjenicu da je šteta potapljati povijesno plovilo, no to u prilog svojim argumentima koriste i pobornici potapljanja, kao što je načelnik Medulina Goran Buić.

- Ronilački turizam u Medulinu dobit će brand naširoko poznat. "Vis" neće biti samo olupina, on ima i svoju priču kao Titov brod i kao brod izgrađen u pulskom Uljaniku, izjavio nam je svojedobno Buić.

Da bi bio potopljen na morsko dno, brod je morao biti temeljito očišćen. Koncem ožujka je za ronioce iz Italije, Slovenije i Hrvatske organizirano razgledavanje buduće ronilačke atrakcije, a tada se u salonima još mogao vidjeti drveni namještaj i podovi. Brajković je najavio da će sve to biti uklonjen prije spuštanja broda na morsko dno uz obalu krajnjeg juga Istre. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter