Brod iz Lenca nada za Meksicki zaljev

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc lošem vremenu, u Meksickom zaljevu intenzivno se radi na spajanju "Helix Producera" na oštecenu bušotinu British Petroleuma - Deepwater Horizon. U ovu plutajucu rafineriju, na kojoj se kompletna preinaka i priprema za ugradnju rafinerijskih postrojenja napravila upravo u remontom brodogradilištu Viktor Lenac, Amerikanci polažu velike nade.

Prema rijecima nedavno umirovljenog admirala americke Obalne straže Thada Allena, kako prenosi CNN, stavljanjem u funkciju "Helix Producera" kapacitet izvlacenja nafte povecat ce se na 53 tisuce barela dnevno. U ovom trenutku, napreduje se i s radovima na dodatne dvije bušotine kojima je za cilj smanjiti pritisak u oštecenoj, što bi trebalo olakšati napore na zaustavljanju curenja nafte.

Te dvije, takozvane "relief" bušotine bit ce završene pocetkom ili najkasnije sredinom kolovoza.Admiral Allen izvjestio je da se pomno prate vremenske prilike da bi se odlucilo hoce li se i kada promjeniti "kapa" s ventilima na betonskoj kupoli iznad bušotine.

Novom "kapom", naime, omogucilo bi se izvlacenje i do 80 tisuca barela nafte dnevno. U ovom trenutku, svega 26 tisuca barela nafte dnevno uspIjeva se sprijeciti da iz oštecene bušotine ne curi u okolno more, što je manje od polovice procjenjenih kolicina.

"Helix Producer I", ustvari, ploveca je platforma koja je sposobna iz bušotine dnevno izvuci, procistiti, obraditi i do 30 tisuca barela sirove nafte dnevno i tako preradenu naftu i plin "pustiti" cjevovodima, dalje prema kopnu.

Specificnost "Helix Producera", a što su Amerikanci pouceni uraganom Katrina tražili, njegova je pramcana bova, u koji su smještenI ulazni i izlazni sustavi cjevovoda preko kojih se nafta odvodi prema rafinerijskim postrojenjima na pramcu i vraca nazad u podmorske cjevovode.

Brod je graden tako da se u svakom trenutku, u slucaju najave uragana, može otkaciti od te bove i otploviti te se kasnije vratiti, prikopcati i normalno dalje nastaviti s eksploatacijom.


Podijeli: Facebook Twiter