Brnić i Živolić svjetski prvaci u boćanju!

Šlag na kraju - Darijan Živolić
Šlag na kraju - Darijan Živolić

Hrvatska štafeta u sastavu Leo Brnić i Darijan Živolić osvojila je naslov svjetskog prvaka nakon što je u finalu danas okončanog Svjetskog prvenstva u boćanju u argentinskoj Bahia Blanci svladala Francuze Chirata i Micouda 54(61):53(61).

Najvredniji je to rezultat selekcije izbornika Milana Celije, koji je uoči puta u Južnu Ameriku priželjkivao set medalja. Istranin Živolić iz Foli, igrač Istre Poreč, do naslova prvaka stigao je u svom debiju za nacionalnu vrstu.

Hrvatska je osvojila tri odličja. Broncama su se okitili Rakljanac iz riječkog Vargona Goran Percan u disciplini bližanje i izbijanje u krug te njegov klupski kolega Leo Brnić u brzinskom izbijanju.

Brnić i Živolić u polufinalu su u pet minuta iz 61 izbačaja pogodili 54 boće, jednu manje od francuske kombinacije, koja je tijekom prvenstva postizala najbolje rezultate. Brnić je promašio svega dvaput iz 32 pokušaja, a Živolić pet puta u 29 izbačaja. Bronce su osvojili Talijani Roggero i Ferrero (53/62) te Slovenci Borčnik i Petrić (53/61).

Od Percana je u polufinalu krugova bolji bio konstantno odličan Francuz Anthony Percherancier, koji je slavio s 29:21. Svjetski prvak u ovoj disciplini postao je Dejan Tonejc, Slovenac iz riječkog Vargona, u vrhunskom finalu bolji od Percheranciera s 29:28. Sloveniji je zlato donio i Jure Kozjek. u završnici pojedinačnog klasičnog s 10:7 bolji od Francuza Romaina Garcije.

U natjecanju parova, pak, hrvatski tandem Percan i Roland Marčelja zapeo je u četvrtzavršnici protiv aktualnih europskih prvaka Slovenaca Davora Janžiča i Kozjeka (8:10). Hrvati su sustigli zaostatak te u zadnje bacanje ušli poravnati, no presudilo je nekoliko njihovih loše bližanih boća.

- Prezadovoljan sam svojim rezultatima, s obzirom na to da je "pala" medalja u debiju za seniorsku reprezentaciju na velikim natjecanjima. U krugu sam iskoristio povoljan ždrijeb, zahvaljujući kojem do odličja uopće nije bilo teško doći. U parovima smo i mi i Slovenci odigrali najbolje partije na prvenstvu. Takvom igrom bili bismo došli i do finala, samo da se s druge strane našao bilo koji drugi protivnik. Uglavnom, medalja je oko vrata, i sad predstoji samo ići dalje, kazao nam je Percan, koji je Hrvatskoj donio postolje u krugovima nakon osam godina. Post je, naime, trajao od Svjetskog prvenstva u Torinu 2005. kad je prvak postao Pazinac Alen Guštin. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter