Brlečićev putopis pun ljubavi prema Istri

Radovan Brlečić Radek (prvi zdesna) - čovjek s dva zavičaja (Dejan ŠTIFANIĆ)
Radovan Brlečić Radek (prvi zdesna) - čovjek s dva zavičaja (Dejan ŠTIFANIĆ)

"Ljubav prema Istri razlog je zašto sam napisao ovu knjigu", kazao je Radovan Brlečić Radek, autor knjige "Istarski puti opet i iznova" koja je sinoć, uz stotu godišnjicu istarskih putešestvija autorova daljnjeg rođaka Franje Horvata Kiša, predstavljena u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Ovaj putopis pretežito zahvaća Ćićariju te područje istočno od pruge Divača - Pula, a kako je kazao autor, on nije kao Kiš putovao sam, već s prijateljima te vjernim i zahvalnim suputnikom psom Nerom. No, na Franju Horvata Kiša i njegovo djelo "Istarski puti" iz 1918. godine (nakon što je Istru pohodio 1912. i 1914.) Radek se referirao u 16 od 18 poglavlja knjige koja ima nepunih 400 stranica. Autor sada živi u Zelini, no 60-ih godina je kao 15-godišnjak došao u mornaricu u Pulu.

- Vrlo brzo sam otišao iz vojske, ali je ljubav prema Istri ostala, kazao je Brlečić. Ovo je njegovo drugo publicističko djelo; trenutno radi na tri nova putopisa - "Sim pa tam po Hrvatskom zagorju i prigorju", "Dvije đite jedno ljeto" te "Drugi istarski puti", u kojem će čitatelje voditi na put po zapadnom dijelu Istre.

- Ovo štivo nije literarizirano, ali je puno pustolovnog duha. Ovo je, zapravo, vrlo poučno i gotovo udžbenički podastrto djelo. Začudio sam se u autorovo stečeno znanje - i geografsko i političko i socijalno i demografsko i kulturološko u tim njegovim opisima. Ne čudi autorova misao da je u ovom putopisu sumirao svoj život, iako već piše novi putopis, kazao je urednik knjige dr. Ivo  Kalinski. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter