Brkićeva stega donijela pobjedu HDZ-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što se to dogodilo da su rezultati prvih izbora za Europski parlament i pobjeda HDZ-a bili neočekivani za oba politička bloka? Odgovor na tu zagonetku jučer su pokušavali pronaći i jedni i drugi.

U HDZ-u je bilo razmetljivih analiza koje su uključivale procjenu da je stranka vratila nekadašnju snagu ali neki od vodećih ljudi HDZ-a sasvim su trezveno razmišljali o razlozima pobjede.

- Ovo je bolji rezultat nego smo prognozirali. Odaziv birača bio je iznimno nizak, a u tim uvjetima presudila je naša bolja stranačka organizacija. Realno, izbore je dobio naš glavni tajnik Milijan Brkić. Nevjerojatno je kako je on sa svojim ljudima ustrojio HDZ, funkcioniramo besprijekorno, gotovo kao vojska. Naši su članovi pod stalnim presingom i zato su izašli na birališta u većem broju nego SDP-ovci. To je jedina istina o europskim izborima, rekao nam je čovjek iz vrha HDZ-a koji podržava Karamarka. Naš sugovornik smatra da nedjeljna pobjeda ključna upravo za predsjednika stranke jer će sada ušutkati sve njegove protivnike u HDZ-u.

Nisu svi u predsjedništvu bili sretni koalicijom s Ružom Tomašić, a nakon njezinog uspjeha HDZ će još više biti upućen na HSP dr. Ante Starčević.

U SDP-u smatraju da će sada još lakše moći jasno postaviti stvari. - Imamo dvije opcije, Kukuriku koaliciju i HDZ s Ružom Tomašić, pa neka birači razmisle i biraju, naglašava pripadnik SDP-ovog vrha.

Nadam se da ćemo se u koaliciji prestati napadati u medijima, veli jedan član Vlade koji žali i zbog samostalnog izlaska Jakovčića. Da je koalicija nastupila u punom sastavu, HDZ-ova lista ne bi pobijedila. SDP nije kriv za pogoršane odnose s IDS-om, ali nadam se da će nakon lokalnih izbora doći do normalizacije s njima, kaže SDP-ov dužnosnik. (D. CIGLENEČKI, Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter