Brkić: Diploma mi je poništena zbog obračuna s HDZ-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić sinoć je za odluku povjerenstva o poništavanju njegove diplome kao plagijata kazao da je posljedica protuzakonitog konstruiranja i falsificiranja ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i MUP-a te istaknuo da nije riječ o političkom obračunu s njim, već s HDZ-om.

- Ovo je sve posljedica falsificiranja, protuzakonitog konstruiranja ekipe u MUP-u, ministra Ostojića i Dominića, i to je njihov pokušaj da policiju iskoriste za politički obračun s neistomišljenicima, izjavio je Brkić gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3.

To je, naglasio je, i potvrda da se MUP ne bavi svojim osnovnim poslom, odnosno otkrivanjem počinitelja kaznenih djela, ustvrdivši da je ta djelatnost trenutno najgora u povijesti hrvatske policije.

Upitan priznaje li nalaz povjerenstva Visoke policijske škole Brkić je rekao da je diplomirao na osnovi materijala koje je dobio od mentora, na temelju kojih je i pripremio diplomski rad i obranio ga. - Činjenica je da sam ga obranio pred tročlanim povjerenstvom u kojem je i današnji dekan, koji je i tada bio dekan Visoke policijske škole. Zanimljivo je da on danas priča jedno, a prije je bio u tom istom povjerenstvu i nije se oglasio ni na jedan način da sam ja na bilo koji način kompilirao i falsificirao diplomski rad, poručio je.

Na pitanje je li uistinu prepisao diplomski rad, budući da je povjerenstvo utvrdilo da je od 1.630 redaka prepisao njih 1.285, Brkić je kazao da je to povjerenstvo takvu odluku donijelo na protuzakonit način "nenadležnog" ministra i izloženo pritiscima visokih dužnosnika MUP-a. Takvu odluku, ustvrdio je, nisu potpisali neki članovi povjerenstva, već samo njih nekoliko.

- Na svoj diplomski gledam kao na diplomski rad sastavljen od stručnih materijala koje sam dobio od mentora i temeljem čega sam pripremio diplomski rad na osnovi kojeg sam diplomirao, istaknuo je.

Upitan očekuje li kazneni progon i sudski postupak, Brkić je odgovorio da ga tješi činjenica da postoji više nadležnih institucija te da će vrijeme pokazati je li rad falsificirao ili napravio po svim uzusima i pravilima struke.

Upitan ima li potporu predsjednika HDZ-a, s obzirom na to da stranka trpi štetu zbog njegove afere, rekao je da je HDZ i prije imao glavnog tajnika te da će ga imati i nakon njega. "Milijan Brkić nije odlučivao o postavljanju na mjesto glavnog tajnika, niti će odlučivati kada bude mican s tog mjesta. Sve dok budem imao podršku predsjednika stranke i Predsjedništva stranke ja ću obavljati taj posao, ali isto tako sutra kad ne budem bio tu, svijet ide dalje, HDZ ide dalje", poručio je.

O ostavci, kaže, nije razmišljao, jer smatra da je riječ o obračunu s HDZ-om, a ne s njim, te da je on samo sredstvo. "Ovo je pokušaj falsificiranja stvarnosti, na kraju krajeva, ako ćemo govoriti o falsifikatorima, onda ćemo govoriti o aktualnoj Kukuriku koaliciji koja je predstavila hrvatskoj javnosti Plan 21 na osnovi kojega je došla i na vlast, a kasnije se pokazalo da je to falsifikat, da je to nekompetentna i nesposobna Vlada", kazao je.

Na pitanje hoće li vratiti novac koji je dobivao na temelju "lažne" diplome, bude li ipak službeno proglašen plagijatorom i na sudskim instancama, Brkić je odgovorio: "Ja ću poštivati svaku sudsku odluku svih nadležnih institucija, zbog toga sam se i borio". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter