Brkac: Smjena Hrvatin na Upravnom sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravno vijece Doma za psihicki bolesne odrasle osobe Motovun u Brkacu poništilo je natjecaj za izbor ravnatelja ove ustanove. U priopcenju za javnost navodi se da je "temeljem odluke ranijeg saziva Upravnog vijeca od 30. sijecnja 2012., 1. veljace ponovljen natjecaj za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Doma, nakon što je Ministarstvo socijalne politike i mladih 24. sijecnja 2012. odbilo dati suglasnost na odluku Upravnog vijeca od 9. sijecnja 2012. o izboru Gordane Šišovic za ravnateljicu".

Natjecaj za izbor novog ravnatelja objavljen je zato što je ministar zdravstva i socijalne skrbi 21. studenog 2011. razriješio Milenu Hrvatin dužnosti ravnateljice prije isteka mandata, piše u priopcenju.

Ona je protiv te odluke pred Upravnim sudom pokrenula spor, a prema ministrici socijalne politike i mladih pokrenuti su postupci preispitivanja razrješenja dužnosti ravnatelja prije isteka mandata ulaganjem izvanrednih pravnih lijekova, i to prijedloga za ukidanje ministrove odluke o razrješenju ravnateljice od 21. studenog 2011. i prijedloga za oglašavanje ništavnim pojedinih tocaka rješenja Inspekcijske i pravne službe Uprave socijalne skrbi od 14. sijecnja 2011.

Naime, navodno nepostupanje po tim tockama bilo je razlog za razrješenje ravnateljice Hrvatin prije isteka mandata.

Stav Upravnog vijeca Doma Motovun je da je "podnijete izvanredne pravne lijekove Ministarstvo socijalne politike i mladih dužno razmotriti, preispitati i o njima donijeti odgovarajuce odluke. O tome je 9. ožujka 2012. u Ministarstvu socijalne politike i mladih održan i radni sastanak.

Buduci da do dana održavanja sjednice Upravnog vijeca (21. ožujka 2012.) Ministarstvo socijalne politike i mladih nije donijelo odluke u povodu podnesenih izvanrednih pravnih lijekova bivše ravnateljice (temeljem odredbe Zakona o ustanovama, krajnji rok za obavješcivanje kandidata o izboru je 45 dana od isteka roka za dostavu prijava, dakle istjecao je 25. ožujka 2012.), Upravno vijece utvrdilo je da iz navedenih razloga nisu ispunjeni pravni uvjeti da bi se pravilno i zakonito mogao izabrati novi ravnatelj/ica i stoga je odlucilo da nece izabrati i imenovati niti jednog od prijavljenih kandidata/kinje. Ovakvu je odluku bilo ovlašteno donijeti primjenom Zakona o ustanovama", piše u priopcenju.

Tom je odlukom natjecaj za izbor i imenovanje koji je objavljen 1. veljace 2012. poništen, uz obvezu da se poništenje objavi u Narodnim novinama te u dnevnom listu Glas Istre. Svi prijavljeni kandidati u zakonskom su roku pismeno obaviješteni o ishodu natjecajnog postupka, tj. o neodabiru kandidata. (M. RIMANIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter