Brižna mama pobijedila antene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetiri godine nakon postavljanja antena na krov poslovne zgrade Lakop u Porecu i dvije godine nakon peticije s 218 potpisa suvlasnika Lakopa i okolnih stanovnika, antene konacno odlaze. Bit ce uklonjene najkasnije u rujnu, odnosno u listopadu, a provedbu jamce potpisnici ugovora s mobilnim operaterima T-Mobileom i Tele2, saznali smo od gradonacelnika Edija Štifanica.

Akcija uklanjanja antena neposredno je povezana s gradnjom parkirališne zgrade i rotora ispred Lakopa. Nevjerojatno, ali istinito.

?iliola Leporiz, koja je sa suprugom Mariom 2008. godine organizirala potpisivanje peticije, a uslijedio je inspekcijski nadzor i rješenje o uklanjanju bespravno postavljenih antena, povezala je naizgled nepovezivo: njena suglasnost kao vlasnice poslovnog prostora u Lakopu nužna je da bi Agrokor dobio lokacijsku dozvolu za gradnju parkirališne zgrade i rotora. Ona je davanje suglasnosti uvjetovala uklanjanjem antena. Nakon nekoliko dana komešanja i pritisaka na koje nije pristala, Leporiz konacno može odahnuti. Gradonacelnik nam je rekao da su ugovore s T-Mobileom i Tele2 potpisali gradsko poduzece Stan i predstavnik suvlasnika poslovnih prostora u Lakopu, da oni istjecu u listopadu, odnosno studenom, a da je ugovorom predvidena mogucnost raskidanja mjesec dana ranije.



- Tražila sam da kod javnog bilježnika potpišu izjavu Porezna uprava i Konzum kao najveci suvlasnici prostora u Lakopu, potom Stan i predstavnik suvlasnika koji su ugovorili postavljanje antena. U izjavi mora pisati da se obvezuju raskinuti ugovore mjesec dana prije isteka roka te da ubuduce nece biti moguce postavljati antene bez suglasnosti svih suvlasnika. Oni ce sada moci poceti graditi, a ja cu u susjedstvu odgajati svoju djecu bez straha da bi mogla oboljeti jer su bila izložena zracenju. I ne samo moja djeca, vec i druga iz susjedstva, veli Leporiz.

U gradskom odjelu za prostorno uredenje i gradnju saznali smo od procelnice Nataše Simonelli da su antene na Lakopu postale legalne, unatoc tome što im je odjel odbio izdavanje gradevinske dozvole. Legalizirao ih je Pravilnik o jednostavnim gradevinama i radovima iz 2009. godine, koji kaže da za antenske prihvate na postojece zgrade ne treba dozvola, tek rješenje Ministarstva graditeljstva.


Podijeli: Facebook Twiter