Brittenov "Ratni rekvijem" za 40 godina Lisinskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maestralni "Ratni rekvijem" britanskog skladatelja Benjamina Brittena na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u povodu 40. obljetnice te kuće prvi put u modernoj povijesti ujedinio je glazbene umjetnike Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine u potresnoj i prekrasnoj izvedbi Brittenove pacifističke poruke svijetu.

Publiku je pozdravio ravnatelj Lisinskoga Dražen Siriščević, koji je glazbenicima zahvalio što su se ujedinili na pozornici "kuće koja već 40 godina gradi mostove i slavi ljubav".

Pronoseći čudesan glazbeni poziv na mir jednog od najpoznatijih oratorija dvadesetog stoljeća, u Lisinskome je pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića zajedno nastupilo više od 300 ljudi.

Zagrebačka filharmonija, Komorni orkestar Sarajevske filharmonije – kojim je dirigirala Samra Gulamović - te zborovi Radiotelevizije Srbije, Opere narodnog pozorišta u Sarajevu i Slovenski komorni zbor u pratnji Djevojačkog zbora Zvjezdice i solista Anete Ilić (Srbija), Amira Saračevića (BiH) i Ljubomira Puškarića (Hrvatska), dupkom su ispunili pozornicu Velike dvorane Lisinskoga. Da je riječ o profesionalnim glazbenicima, dokazali su nevjerojatnom koordiniranošću izvedbe, što je posebno važno istaknuti, budući da su prvu priliku za zajedničku probu imali tek nekoliko dana prije koncerta.

Njihove su glazbene snage u oratoriju podijeljene, međusobno se čitavo vrijeme prelamajući, izmjenjujući i prožimajući, da bi se tek u konačnom krešendu posljednjeg, šestog stavka stopili u jedno. Pritom jedni (sopran i zbor u pratnji cijelog orkestra) izgovaraju tekst latinske mise, a drugi (bariton i tenor koje prati komorni orkestar) pjevaju šokantno realističnu ratnu poeziju Wilfreda Owena, britanskog pjesnika koji je izgubio život kao vojnik u Prvom svjetskom ratu.

Izvedbu zborova i orkestara četiriju susjednih zemalja bivše Jugoslavije publika je nagradila snažnim aplauzom, burno pozdravivši svaki od ansambala posebno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter