Britkost i analiticnost zacinjeni humorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi od nekoliko gostiju koji ce u Umagu obilježiti Mjesec hrvatske knjige bio je suvremeni hrvatski književnik Marinko Košcec (1967.) koji se u umaškoj knjižnici predstavio, nažalost malobrojnim, posjetiteljima. Suvremenog hrvatskog pripovjedaca i profesora francuske književnosti na zagrebackom Filozofskom fakultetu predstavio je voditelj umaške knjižnice Neven Ušumovic, isticuci Košcecov znanstveni i prevoditeljski rad.

Marinko Košcec je jedan od najproduktivnijih naših pisaca srednje generacije. Napisao je pet romana: "Otok pod morem" (1999.), "Netko drugi" (2001.), "Wonderland" (2003.), "To malo pijeska na dlanu" (2005.) i "Centimetar od srece" (2008.). Pored romana, Košcec je objavio i tri knjige: "Skice za portret suvremene francuske proze", "Mrmor u mraku" - antologija francuske kratke price, te "Michel H. - mirakul, mucenik, manipulator" u kojoj analizira ukupnost opusa francuskog pisca Michela Houellebecqa.

Britkost i analiticnost glavne su karakteristike ovog autora, a tranzicija mu je omiljena tema gdje iskazuje svoju kriticnost, ali uvijek zacinjenu dovoljnom dozom humora, vrlo cesto crnog.

Književna vecer u Umagu bila je posebno posvecena njegovom najnovijem romanu "Centimetar od srece" u kojemu su u središtu zbivanja cetiri lika cije identitete autor prati od pocetaka hrvatske samostalnosti i rata, problematizirajuci surovu stvarnost, dramu ljudskog društva i društvenog urušavanja.

- Želio sam reci što mislim o tom fenomenu tranzicije, o svijetu u koji nas tranzicija može odvesti. Stalni dogadaji, gibanje od nicega do nicega, ubrzavaju propadanje, lica gube svojstva ljudskoga. A što dalje? U svakom romanu želim nešto novo. Opet cu pokušati sam sebe iznenaditi, napraviti nešto novo i drugo, rekao je Košcec posjetiteljima književne veceri u Umagu.


Podijeli: Facebook Twiter