Britansko slavlje na 53. utrci kroz Istru

Norvežanin Kristoffer Halvorsen slavodobitno ulazi u cilj ispred Talijana Riccarda Minalija (M. ANGELINI)
Norvežanin Kristoffer Halvorsen slavodobitno ulazi u cilj ispred Talijana Riccarda Minalija (M. ANGELINI)

Britanac Teo Geoghegan Hart pobjednik je 53. izdanja međunarodne juniorske etapne biciklističke utrke "Kroz Istru - Memorijal Edi Rajković", jedne od pet najjačih ovakve vrste u svijetu te se kao takva boduje za juniorski Kup nacija, a održana je od petka do nedjelje na cestama diljem našeg poluotoka. Odluka o ukupnom pobjedniku "pala" je dabas na posljednjoj, trećoj 106 kilometara dugačkoj etapi voženoj od Vrsara preko Lima i Barbana do Pule s ciljem na prepunim Giardinima. Britanac je etapu završio kao 17., ali je nakon trećeg mjesta u Buzetu te labinskog prvog, imao dovoljnu zalihu da zadrži žutu majicu, a usto je u ruksak spremio i crvenu kao bodovno najbolji.

Pobjednik je primio nagradu od Ljubice Rajković, udovice pokojnog Edija, inicijatora i pokretača cijele ove lijepe biciklističke priče.

Kao i prve dvije, i treću etapu odlučivao je urnebesan finiš u kojem su samo nijanse odlučivale poredak. Za pola bicikla ispred pratnje ciljnu je vrpcu prvi presjekao norveški reprezentativac Kristoffer Halvorsen kojemu je za 106 kilometara trebalo 2:34.35 sati, vozeći prosječnom brzinom od 41 km/h. Uspio je Norvežanin, pored naslova pobjednika etape, uzeti i treću zelenu majicu za najboljeg na prolaznim ciljevima, a usto je na kraju ponio i laskavu titulu najborbenijeg vozača 53. izdanja utrke.

Na zadnjoj etapi sjajno su vozili i talijanski reprezentativci, što se očitovalo i u poretku gdje su Riccardo Minali i Yuri Pessotto odnijeli drugo, odnosno treće mjesto. Ovakvim razvojem događaja pokazalo se da se pitanje pobjednika utrke već prema nekoj tradiciji odlučuje u drugoj, ujedno i najzahtjevnijoj dionici, od Umaga do Labina, jer se još jednom pokazalo da je njen pobjednik i "glavni frajer". Naravno da konkurencija Britancu nije dopustila da se zadnjeg dana ponaša nonšalantno. Sve samo ne revijalnu zadnju rundu vozili su drugi prije treće etape i pobjednik prve Slovenac David Peri te Rus Dmitrij Strahov kao trećeplasirani, no izgorjeli su od želje, pa je plasman ipak malo zakazao. Nakon Pule su i ostali na tim pozicijama generalke.

Zadnjeg dana bijelu majicu za najboljeg mladog vozača na Girardinima je odjenuo Damien Touze iz Francuske, dok je njegov reprezentativni kolega Axel Journiaux novi ponosni vlasnik plave koja se dodjeljuje najboljem na brdskim ciljevima.

Pokazali su Francuzi da se na njih na sljedećim utrkama mora najozbiljnije računati. Nisu pobijedili ni u jednoj etapi, ali su uvijek puhali za vrat vodećima i bili "tu negdje" te su nakon tri etape i odvožena 293 kilometra među 21 reprezentacijom koje je predstavljalo 126 vozača, odnijeli zasluženo ekipnu pobjedu. Podbacila je naša reprezentacija čiji su se članovi trudili biti što bolji, ali jednostavno su trenutno "za brzinu slabiji" od kreme juniorskog biciklizma. Najbolji je danas, a i u ukupnom plasmanu bio Filip Čengić završivši na 92. mjestu generalke, a nakon njega na 107. mjestu parkirao je jedini istarski predstavnik Peter Kozlović. (Mladen PILAT; snimio Manuel ANELINI)


Podijeli: Facebook Twiter