Britansko kraljevsko vjencanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U britanskoj prijestolnici danima vlada prava svadbena groznica. U cetvrtak, dan uoci vjencanja stoljeca ispred Westminsterske opatije više nije bilo mjesta - turisti, obožavatelji Kate Middleton i princa Williama, kraljevske obitelji i pokojne princeze Diane zauzeli su sve najbolje pozicije s kojih ce danas iz prvih redova pratiti najišcekivaniji dogadaj ove godine.



Buduca britanska princeza Kate Middleton u crkvu u kojoj ce se u petak udati stigla je dan ranije, a društvo su joj pravili kum, princ Harry, djeveruše i clanovi obitelji. Posljednje probe svecanosti trajale su oko sat vremena, nakon cega je Middleton napustila Westminstersku opatiju.

Kate Middleton u zavjetima koje ce izreci pred oltarom Westminsterske opatije nece obecati da ce "slušati" supruga, otkrio je objavljeni službeni program vjencanja. Program navodi da ce Kate Middleton obecati da ce "voljeti, podupirati, poštovati i pratiti" princa Williama, ali ne i da ce ga "slušati".





Princeza Diana 1981. je godine uvela tu inovaciju u svojim zavjetima princu Charlesu. Ipak, poslušnost svojim supruzima, princu Andrewu i princu Edwardu, kasnije su obecale Sarah Ferguson i Sophie Rhys-Joes. Zanimljiv je i detalj da princ William nece nositi vjencani prsten.

Službeni program pocet ce porukom mladog para, prvom od objave zaruka u studenome.

- Sretni smo što cete nam se pridružiti u proslavi jednog od najsretnijih dana u našim životima. Ljubav kojom smo okruženi i koju su nam ljudi iskazivali tijekom zaruka nevjerojatno je dirljiva i oboje nas je duboko ganula. Htjeli bismo iskoristiti ovu priliku i svima najiskrenije zahvaliti na ljubaznosti, piše u poruci buducih supružnika.

Program navodi i koja ce glazbena djela biti izvodena na ceremoniji. Medu klasicima ce se naci i Greensleeves, jedna od najpopularnijih engleskih folklornih skladbi, stara petsto godina. Novovjencani par opatiju ce napustiti uz zvuke kraljevske koracnice skladatelja Williama Waltona, koja je izvedena na "vjencanju stoljeca" Williamovih roditelja, Charlesa i Diane 1981. godine.

Svi oni koji danas ne žele nikakva iznenadenja, na internetu mogu pronaci i cjelokupni tekst koji ce zaobreda vjencanja izgovoriti canterburyjski nadbiskup Rowan Williams i mladenci.





Kate i njezina obitelj prije vjencanja borave u luksuznom hotelu Goring ispred kojeg je vlada pravo opsadno stanje. Predstavnike sedme sile i druge znatiželjnike koji su se tamo okupili u želji da vide buducu mladenku, uprava hotela pocastila je cajem i sendvicima, ali im pristup hotelu nisu omogucili.

Iako prema prvotnim najavama tako nešto nije bilo u planu, ulaz u hotel blokiran je šatorima kako snimatelji i fotografi ne bi mogli snimiti Kateinu vjencanicu kad u petak u 10 sati i 51 minutu zajedno s ocem Michaelom automobilom krene prema Westminsterskoj opatiji.

Inace, ime kreatora i izgled haljine u kojoj ce se Middleton udati za britanskog princa još se uvijek uspješno drže u tajnosti i vjerojatno ce biti objavljeni tek uoci samog vjencanja. Tim se povodom oglasio britanski kreator Bruce Oldfield koji je zanijekao bilo kakvu povezanost s dizajniranjem Kateine vjencanice.

S druge strane, na internet je procurio pozdravni govor princa Harryja posvecen novopecenim supružnicima, ali se ubrzo otkrilo da se radi o lažnom tekstu.

Neistinita je bila i vijest da ce na zahtjev kraljevske obitelji u crkvi biti blokiran signal mobilnih telefona kako bi se onima koji su na društvenim mrežama namjeravali objavljivati ekskluzivne "insajderske" informacije s vjencanja onemogucilo otkrivanje detalja sa svecanosti. Britanska je policija porucila da je rijec o lažnim najavama.


Podijeli: Facebook Twiter