Britanski zrakoplovi uspješno gađali naftna polja u Siriji

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Britanski zrakoplovi uspješno su gađali u četvrtak naftna polja u istočnoj Siriji, rekao je ministar obrane Michael Fallon, nekoliko sati nakon što je parlament odobrio zračne udare na Islamsku državu u Siriji.

- Jučer sam odobrio seriju ciljeva na naftnim poljima Omar... zrakoplovi Tornado bili su uspješni u gađanju tih ciljeva, rekao je Fallon za BBC.

Dodao je da će ministarstvo obrane ocjenu nanesene štete dati kasnije, ali je naglasio da je cilj zadati snažan udarac naftnom poslu i prihodima od nafte o kojima ovisi IS. 

Kazao je da Britanija šalje još osam bombardera na Cipar otkud će sudjelovati u daljnjim napadima na IS u Siriji.

Britanski bombarderi izveli su u četvrtak rano ujutro svoje prve zračne napade na Siriju, samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Davidu Cameronu plan za napad na Islamsku državu (IS) u toj zemlji.

Do napada je došlo samo nekoliko sati nakon što su britanski parlamentarni zastupnici glasovali u korist zračnih napada u Siriji. Taj Cameronov plan podržalo je, nakon 10-satne rasprave, 397 zastupnika, dok su 223 bila protiv.

Četiri Tornado zrakoplova poletjela su iz baze na Cipru u akciju nedugo nakon glasovanja. 

Premijer Cameron zatražio je u srijedu od parlamenta da odobri britanske zračne udare protiv džihadista Islamske države u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno zastupnika oporbenih laburista poduprijeti tu akciju. Velika Britanija već sudjeluje u bombardiranju položaja IS-a u Iraku, a zastupnici su sada odlučili da će se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vodstvom SAD-a. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter