Britanski zakon o Brexitu svladao prvu zapreku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski su zastupnici, iako većinom protiv Brexita, odobrili izlazak zemlje iz Europske unije, premda su neki bili sigurni da čine "povijesnu pogrješku".

U srijedu navečer su sa 498 glasova 'za' i 114 'protiv' odobrili prvu fazu rasprave o nacrtu zakona koji će Theresi May omogućiti da počne pregovore o razdruživanju s EU-om. Rasprava o tekstu nastavlja se u donjem domu idućeg tjedna.

No u westminsterskom parlamentu ozračje je bilo neobično.

Rasprava je bila živa, katkad i žustra, ali je prevladavao osjećaj mirenja sa sudbinom.

Više od dvije trećine zastupnika glasali su protiv Brexita na referendumu 23. lipnja 2016. Sada su se našli u dilemi: poštovati volju birača ili ići za vlastitim uvjerenjem.

Većina ih, na ljevici i na desnici, ističe da "jednostavno nemaju drugog izbora" i da moraju poštovati volju naroda, premda se s njim ne slažu.

"Bio sam oduševljeni zagovornik ostanka u EU-u i tome sam posvetio svoj rad u vladi. No jednako revno branim činjenicu da smo demokracija", rekao je bivši ministar financija George Osborne.

"Bila sam protiv Brexita, ali ću glasati za nacrt zakona" koji ovlašćuje vladu da počne postupak razdruživanja, rekla je također njegova kolegica iz Laburističke stranke Emma Reynolds. "Neki to zovu kukavičluk, a ja to zovem demokracija".

Neki zastupnici 'eurofili' ne mogu prihvatiti raskid s kontinentom, premda su birači u njihovim izbornim jedinicama u velikom broju glasali za izlazak iz EU-a. Više nezadovoljnika među laburistima kane izazvati svog čelnika Jeremyja Corbyna koji je pozvao na prihvaćanje teksta.

"Borimo se sa savješću, teško je", rekao je bivši čelnik laburističke oporbe Ed Miliband ozbiljna izraza lica.

Za euroskeptike je sve, naprotiv, lako. Dan slave je svanuo.

Ovaj će dan ući u anale britanske povijesti kao dan kada smo potvrdili plemenitu, odvažnu i slavnu odluku koju je narod donio tog povijesnog dana 23. lipnja godine Gospodnje 2016.", istaknuo je konzervativni zastupnik Jacob Rees - Mogg, poznat kao pjesnička duša.

Na drugom kraju političkog spektra, škotski nacionalisti u SNP-u nemaju dileme: kao i škotski birači odlučno su se protivili Brexitu i glasat će protiv.

"Ljudi misle da donji dom zna što radi, ali jedino što radi jest da drži palce nadajući se da će sve proći dobro. To je krajnje neodgovorno", rekao je nezadovoljni zastupnik SNP-a Angus Brendan MacNeil. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter