Britanski touroperatori izbacuju Istru?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo sva relevantna emitivna turisticka tržišta za Hrvatsku najavljuju dobru prodaju turistickih aranžmana koji su na istoj razini kao i lani ili pak još i bolji, moglo se cuti na nedavno održanom medunarodnom turistickom sajmu u Zagrebu Crotour.

Prema anketi Gallupa naslovljenoj Istraživanja stavova Europljana prema turizmu, percepcija je Europljana da ce se ovogodišnji budžeti za putovanje djelomicno popraviti. Najveci dio njih odgovorio je da ce godišnji provesti u svojoj zemlji, a velik dio sklon je tradicionalnim turistickim destinacijama.

Situacija se izgleda mijena jedino na britanskom tržištu. Iako je prodaja kod vecine touroperatora za Hrvatsku jednaka lanjskoj ili cak nešto viša, zbog nezadovoljstva ovogodišnjim potporama i nedostatka letova, ukoliko situacija i sljedece godine bude ista, touroperatori ce najvjerojatnije izbaciti Istru iz programa.

Austrija, koja je prošle sezone zabilježila pravi boom u Hrvatskoj, i ove se godine nalazi medu omiljenih pet destinacija, i to na trecem mjestu iza Italije i Grcke, prvenstveno zbog protuvrijednosti koja se u odredištu dobiva za euro.

Naši susjedi Talijani, usprkos i dalje snažnoj recesiji, nece se odreci godišnjeg odmora. Njih 14 posto namjerava otputovati u inozemstvo, a u sjeveroistocnom dijelu Italije kao jedna od najizglednijih destinacija uz Švicarsku, Sloveniju i Francusku spominje se i Hrvatska. Najveci dio tih gostiju doci ce upravo u Istru.

Najveci optimizam definitivno vlada na njemackom tržištu, koje je vec pocetkom godine pokazalo porast interesa za kupovinu turistickih aranžmana. Dva najveca touroperatora TUI i Thomasa Cook iz dana u dan povecavaju buking. I kod ostalih je situacija dobra i za automobilske i avionske destinacije. Zanimljivo je da je privatni smještaj, što se bukinga tice, u dvoznamenkastom plusu, a slicno je i s kamping segmentom te nautickim turizmom.

Od Slovenaca se ocekuje ponavljanje prošlogodišnje sezone, ako ne i povecanje broja nocenja za tri do cetiri posto. Profitirat ce kampovi i privatni smještaj prvenstveno u Istri i na Kvarneru. Ocekuje se izmedu 60 i 70 tisuca gostiju, od kojih ce velik dio doci u vlastitom aranžmanu.

Kod nizozemskih touroperatora takoder je dobra prognoza bez obzira na to što se buking odvija sporije, što znaci da ce, kao i lani, biti jaci last minute segment.

Za 20 posto veci je broj zakupljenih mjesta u avionima iz Rusije, što definitivno znaci da se ovo tržište polako, ali sigurno oporavlja. Rusija izlazi iz ekonomske krize, a ruska se rublja oporavila pa se ocekuje i porast turistickog prometa. Ukidanje viznog režima za ovu zemlju potaknut ce i individualni promet, iako u ukupnoj strukturi putovanja prema našoj zemlji cini tek 12 do 15 posto.

Na konacnu odluku o ljetovanju Skandinavaca utjecat ce vremenske prilike, vrijednost valute, cijena goriva i cjenovna ponuda avionskih putovanja. Organizatori putovanja koji plasiraju automobilske programe kažu da su trenutno u plusu od 18 do 50 posto. Takoder ce s ovog tržišta ove godine na našem moru biti veci broj nauticara.

U istim brojkama Hrvatsku bi ovog ljeta mogli posjetiti Cesi i Slovaci, dok su Madari i Poljaci pokazali veci interes nego lani.


Podijeli: Facebook Twiter