Britanski Tate otkupio radove Ivana Picelja

Ivan Picelj
Ivan Picelj

Jedan od najznačajnijih muzeja na svijetu, britanski Tate otkupio je nekoliko ključnih radova Ivana Picelja - dva reljefa iz šezdesetih, Površina IX (Surface IX) iz 1962. godine i Suasum iz 1965., četiri plakata Novih tendencija i svih sedam izdanja časopisa "a", izvijestio je Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

Vijest koja potvrđuje značaj hrvatskog umjetnika u međunarodnom kontekstu objavljena je prigodom predstavljanja novog postava Arhiva i knjižnice, te upravo pokrenute web stranice tog istaknutog hrvatskog slikara, dizajnera i grafičara ravnateljica u MSU, s kojim je njegov rad neraskidivo povezan.

Dobio i web stranicu

Internetska stranica posvećena Picelju, http://picelj.com će se ažurirati s podacima o bogatoj umjetničkoj ostavštini Ivana Picelja, obuhvaćajući kronološki pregled svih radova, popis izložbi, nagrada te zbirki u kojima se njegova djela nalaze, a prati ju i Facebook stranica. 

Autor web stranice je Nedjeljko Špoljar iz tvrtke Sensus Design Factory Zagreb, a urednica Anja Picelj-Kosak.

MSU je predstavio i novi postav Arhiva i knjižnice, za koji je odabrano i nekoliko portreta i predmeta najuže vezanih uz Piceljevo stvaralaštvo, izbor iz plakata njegovih izložbi te predmete i materijale kojima se služio prilikom izrade reljefa.

Novi postav Arhiva i knjižnice MSU

Uz niz vrijednih dokumenata i predmeta, u tom arhivu postoji značajna zbirka fotografije koja se sastoji od više tematskih grupa - autorskih fotografija Ivana Picelja, dokumentarnih fotografija na kojima su zabilježeni svi važniji trenuci u izlagačkoj povijesti MSU-a, obiteljskih fotografija  te onih koje prikazuju Piceljeve radove i postave izložbi.

Unutar zbirke ističu se portreti Ivana Picelja čiji su autori mnogobrojni ugledni hrvatski i inozemni umjetnici i fotografi, Tošo Dabac, Petar Dabac, Marija Braut, Frano Vodopivec, Boris Cvjetanović, Enes Midžić, Marijan Szabo, Bernardo Bernardi, Damir Jančin, Jozo ÄŚetković, Branko Balić, Zlatko Zrnec, Višnja Serdar, Mladen Tudor, Andre Morain, Peter Knapp, Kurt Blum i Wim Crouwel. (Hina)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter