Britanski sud protiv izručenja radikalnog klerika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radikalnom muslimanskom kleriku Abu Qatadi, za kojega britanske vlasti smatraju da predstavlja "golemi rizik" za zemlju, u ponedjeljak je britanski sud uvažio žalbu na deportaciju u Jordan gdje bi trebao odgovarati na optužbe za povezanost s terorizmom.

Sudac pri posebnom sudu u Londonu je ocijenio kako postoji rizik da se protiv Qatade iskoriste dokazi pribavljeni mučenjem te da možda suđenje neće biti pošteno. Sud je ocijenio da postoji "stvaran rizik" da će dokazi pribavljeni mučenjem dvojice muškaraca biti iskorišteni protiv Qatade na sudu.

Slučaj Qatade, jordanskog klerika palestinskog porijekla za kojega je španjolski sudac rekao da je "desna ruka Osame bin Ladena u Europi", problem je niza britanskih vlada koje ga već desetljeće nastoje ukloniti iz zemlje.

Odluka suda udarac je za ministricu Theresu May i konzervativnu vladu koji žele ostaviti dojam stručnosti i odlučnosti u pitanjima sigurnosti. Qatada je od uhićenja 2002. godine stalno bivao zatvaran te puštan i u pritvoru je proveo sedam godina bez optužnice. Jordan ga je osudio u odsutnosti zato što je ohrabrivao militantne koji su planirali dva bombaška napada 1999. i 2000. godine.

Britanija je rekla da su snimke njegovih propovijedi utjecale na Mohammeda Attu, jednog od organizatora i izvršitelja terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine. Robin Tam, odvjetnik britanske vlade, sudu je rekao da je Qatada čovjek "koji predstavlja golemi rizik po nacionalnu sigurnost". Britansko ministarstvo unutarnjih poslova je u izjavi izrazilo snažno neslaganje s presudom i najavilo da će uložiti žalbu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter