Britanski princ Charles i supruga Camilla sutra u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 60 uzvanika prisustvovat će svečanoj večeri koju će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović organizirati u čast britanskog princa Charlesa i njegove supruge Camille koji u ponedjeljak stižu u Zagreb. Iz zračne luke princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla otići će na Pantovčak gdje će ih primiti predsjednica Grabar-Kitarović. Uz uobičajeni svečani doček, predviđen je i kratak razgovor iza zatvorenih vrata, na kojem će, kako se doznaje iz Ureda predsjednice, Grabar-Kitarović i princ Charles i supruga razmijeniti poklone. Na Pantovčaku još ne žele otkriti kakav će dar visoki predstavnici britanskog kraljevstva ponijeti iz Hrvatske, ali se može doznati da je riječ o slici. Uz sliku, predsjednica će im pokloniti i arhivska vina Iločkih podruma, a na Pantovčaku podsjećaju da su vina iz tih podruma bila služena i na krunidbi kraljice Elizabete II.

Teme razgovora neće biti političke u uskom smislu te riječi, pa se tako, primjerice, ne očekuje da bi se razgovaralo o britanskom referendumu o članstvu u Europskoj uniji jer to pitanje spada u domenu rada britanske vlade. Umjesto toga, razgovarat će se o temama poput obnove nakon rata, mirne reintegracije, kulturne baštine, turizma...

Kolinda Grabar-Kitarović navečer će organizirati večeru u Uredu, na koju je pozvano više od 60 uzvanika. Među njima su predsjednik Vlade Tihomir Orešković, dva potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, predstavnici nacionalnih manjina, kao i vjerskih zajednica... Prema informacijama iz Ureda predsjednice, poziv je upućen i bivšem premijeru Zoranu Milanoviću koji se ispričao zbog odlaska na put te bivšoj ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić. No, pozvani su i ljudi iz drugih područja javnog života, poput, primjerice, glumice Zrinke Cvitešić koja zapaženu karijeru gradi upravo u Londonu.

Prvog dana posjeta Hrvatskoj, princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla prošetat će i zagrebačkim Gornjim gradom. Na Markovom trgu upoznat će se s poviješću Crkve sv. Marka, a onda će ih u Banskim dvorima primiti premijer Orešković sa suprugom. Tijekom dana predviđen je i obilazak Hrvatskog narodnog kazališta gdje će prisustvovati prigodnom programu.
U utorak će posjetiti istok Hrvatske, i to zajednički Osijek, a potom će princ Charles obići Kopački rit i ekocentar Zlatna greda, dok će njegova supruga razgledati đakovačku ergelu, jednu od najstarijih u Europi koju je 1972. godine posjetila i britanska kraljica. (I. F. G./NL)


Podijeli: Facebook Twiter