Britanski ministar obrane podnio ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski ministar obrane Liam Fox u petak je podnio ostavku na dužnost zbog prijateljstva s poslovnim covjekom koji ima interese u obrambenoj industriji.

Britanski mediji protekli su tjedan bili preplavljeni pricama o prirodi odnosa Foxa i njegova bivšeg sustanara i vjencanog kuma Adama Werrittyja, koji se cesto sastajao s Foxom i lažno tvrdio da je njegov savjetnik.

Premijer David Cameron je 50-godišnjem Foxu izrazio potporu do nalaza istrage je li prekršio ministarska pravila dopustivši Werrittyju da se okoristi njihovim prijateljstvom i dobije pristup povjerljivim informacijama. Istraga bi trebala biti zakljucena u roku od nekoliko dana.

"Greškom sam dopustio da se zamagli podjela izmedu mojh osobnih interesa i mojih aktivnosti u vlasti", napisao je Fox u ostavci Cameronu. "Posljedice toga su postale jasnije posljednjih dana. Jako mi je žao zbog toga".

Cameron je rekao da mu je "jako žao" što Fox odlazi i pohvalio je "izvrstan posao" koji je obavio.

Werritty nije imao dozvolu osiguranja za ulaz ni ulogu u vladi, ali se s Foxom u posljednjih 18 mjeseci sastao najmanje 40 puta u ministarstvu obrane i inozemstvu, gdje bi se Werritty pridružio Foxovim sastancima s dužnosnicima, dostojanstvenicima i najmanje jednim poslovnim covjekom.

Foxova je uloga posebice osjetljiva s obzirom na britansku ulogu u Afganistanu, gdje se nalazi oko 10.000 britanskih vojnika, i Libiji, gdje su britanski zrakoplovi bili kljucni u NATO-ovoj kampanji.

Britanski Premijer Cameron imenovao je u petak navecer dosadašnjeg ministra prometa Phillipa Hammonda novim britanskim ministrom obrane.

Hammond je kratko vrijeme bio na celu ministarstva prometa a ocjenjuje ga se pouzdanim dužnosnikom i sigurnim izborom. Za ministricu prometa imenovana je Justine Greening.


Podijeli: Facebook Twiter