Britanski ministar obrane odstupio zbog spolnog uznemiravanja


Britanski ministar obrane Michael Fillon dao je u srijedu ostavku rekaši da nije ispunio standarde koje zahtjeva njegov položaj, što je prva ostavka u skandalu povezanim sa spolnim uznemiravanjem u parlamentu.

Sve veći broj žena i muškaraca koji rade u britanskom parlamentu žalilo se na nedostojno ponašanje zastupnika, ohrabreni sličnim optužbama protiv holivudskog producenta Harveya Weinsteina.

Fallon se ranije ovaj tjedan ispričao što je radijsku novinarku 2002. dirao po koljenu.

U ostavci poslanoj premijerki May napisao je da je posljednjih dana bilo puno pritužbi na račun zastupnika, uključujući "neke koje se tiču mog ranijeg ponašanja".

"Brojne su neistinite, ali prihvaćam da u prošlosti nisam ispunjavao standarde koje se traže od pripadnika oružanih snaga. Razmislio sam o svom položaju i dajem ostavku na dužnost ministra obrane", rekao je Fallon.

Premijerka May je odgovorila da cijeni "karakterističnu ozbiljnost" kojom je Fallon razmotrio situaciju u kojoj se našao i "primjer koji želi postaviti za vojnike, žene i druge".

Ona je ranije u srijedu u parlamentu istaknula da će poduzeti mjere svaki put kad se pojave optužbe i dokazi o spolnom uznemiravanju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter