Britanski DJ želi na slobodu, ali nema za jamčevinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski DJ David Andrew Bird (27) iz Yorka koji je 13. rujna uhićen u turističkom naselju Amarin u Rovinju za vrijeme održavanja Unknown festivala već četiri mjeseca u pulskom pritvoru čeka suđenje na sudu u Bujama, gdje je optužen za jedno produljeno kazneno djelo preprodaje droge. O slučaju Britanca već smo izvještavali, a prije nekoliko dana o tome je pisao i britanski portal York Press. Prema pisanju tog portala Bird negira sve optužbe, ali još uvijek čeka određivanje datuma početka suđenja.

- U pritvoru je četiri mjeseca jer nije mogao platiti jamčevinu. Pulski sud mu je najprije odredio jamstvo od 300.000 kuna, odnosno 33.500 funti, navodi York Press.

Njegov otac Kevin kazao je za portal da je taj iznos smanjen na 11.000 funti te se on sada nada da će prikupiti novac do 13. siječnja da bi platio jamčevinu.

- Dosad sam prikupio 3.000 funti, a sve što želim je da se vrati kući i ostane tu dok se oni spreme za suđenje. Odlučan je da se tada vrati u Hrvatsku i na suđenju dokaže svoju nevinost. Sve što želim je pravda, izjavio je britanskim novinarima otac optuženog DJ-a.

Međutim, koliko je nama poznat ovaj slučaj, suđenje Davidu Andrewu Birdu moglo je već odavno početi, a možda i završiti jer je optužnica protiv njega bila na Općinskom sudu u Bujama podignuta u, za hrvatske prilike, rekordnom roku, u manje od mjesec dana. Bird se, međutim, odmah nakon određivanja istražnog zatvora žalio na tu odluku kao i na visinu jamstva u iznosu od 300.000 kuna. Budući da jamčevinu nije uplatio, Županijski sud u Puli mu je produljio istražni zatvor, na što se također žalio tom sudu, ali i Ustavnom sudu RH koji je 9. listopada odbio njegovu tužbu s obrazloženjem da mu nisu povrijeđena prava.

Droga, vage, 1.400 vrećica i više od 50 tisuća kuna 

Pazinsko Općinsko državno odvjetništvo tereti Birda da je 13. rujna oko 23 sata u turističkom naselju Amarin u Rovinju radi prodaje posjedovao više PVC vrećica s 22 tablete droge MDMA, težine 5,45 grama i 4 PVC vrećice s 3,13 grama ketamina. U kući u Krmedu, koju je unajmio s prijateljima, policija je u pretrazi 14. rujna pronašla više paketića s 26,13 grama kokaina, više vrećica s 20,13 grama ketamina te više paketića sa 4,65 grama mefedrona.

Sumnja tužitelja da je Bird drogu posjedovao radi prodaje, a ne za vlastite potrebe i potrebe prijatelja s kojima je došao na rovinjski festival proizlazi i iz činjenice da su u kući u Krmedu pronađene i dvije digitalne vage s tragovima droge te 1.400 praznih vrećica, ali i 52.230 kuna, novac za koji se sumnja da potječe od prodaje droge.

Pazinsko državno odvjetništvo zatražilo je da se 27-godišnjak osudi na dvije godine zatvora te da mu se, osim nedozvoljenih supstanci i vaga, oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom i to 52.230 kuna, 310 funti i 85 eura. (Marica KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter