Britanski bogataši još bogatiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski The Sunday Times objavio je ovog vikenda svoju tradicionalnu listu najbogatijih stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva u prošloj godini iz koje je razvidno da je razina bogatstva najbogatijih Britanaca 2011. dosegla nove vrhunce unatoc recesiji u zemlji.

Bogatstva 1.000 najbogatijih ljudi Velike Britanije narasla su za 4,7 posto, na 414,6 milijardi funti (674 milijarde dolara, 508 milijardi eura) unatoc povišenoj stopi nezaposlenosti i strogim proracunskim rezovima vlade. Potucen je prethodni rekord od 412,85 milijardi funti. U zemlji je 2011. bilo 77 milijardera, što je novi rekord.

Indijski magnat celika Lakshmi Mittal je osmu godinu zaredom na celu popisu, iako mu je vrijednost bogatstva pala za 27 posto, na 12,7 milijardi funti, zbog niže cijene dionica ArcelorMittala.

Iza njega je uzbecki rudarski magnat Alisher Usmanov koji ima oko 30 posto tvrtke vlasnika nogometnog kluba Arsenal. Vlasnik Chelsea, Rus Roman Abramovic, treci je na popisu s 9,5 miljardi funti.

Najbogatiji milijarder britanskog porijekla tek je na cetvrtom mjestu. Rijec je o Geraldu Cavendishu Grosvenoru, šestom vojvodi od Westminstera, koji je s treceg mjesta pao na sedmo s bogatstvom procijenjenim na 7,35 milijardi funti.

Popis Sunday Timesa, na kojem su osobe koje žive u Velikoj Britaniji, uzima u obzir imovinu poput zemljišta, nekretnina i udjela u tvrtkama, ali iskljucuje bankovne racune.


Podijeli: Facebook Twiter