Britanske zvijezde za dekriminalizaciju droga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumica Judi Dench, milijarder Richard Branson i pjevac Sting neki su od potpisnika pisma upucena u cetvrtak britanskom premijeru Davidu Cameronu koje poziva na dekriminalizaciju posjedovanja droga. Pismo koje su potpisala i tri bivša šefa policije zahtijeva od premijera da preispita djelotvornost sadašnjih zakona u borbi protiv zloporabe droga i ovisnosti.

Potpisnici savjetuju slanje ovisnika u centre za dezintoksikaciju bez pokretanja sudskih postupaka. "Jasno je da sadašnji sustav kažnjavanja osobne upotrebe i posjedovanja droge nije uspio. Naprotiv, štete uzrokovane tim pristupom velike su", tvrde oni. Po njima, kriminalizacija osoba koje koriste droge dovodi do još veceg društvenog odbacivanja, otežava pronalazak posla i odigravanja produktivne uloge u društvu".

Peticiju je pokrenula britanska tvrtka Release koja vodi kampanju za promjenu britanske politike borbe protiv droge kako bi ova poprimila pravedniji i ljudskiji zakonski okvir. Rat protiv droga nije ispunio svrhu, samo je napunio zatvore, potaknuo organizirani kriminal i potrošio milijune funta poreznih obveznika, dodaje se.

"Vrijeme je da se osmisli bolji nacin za borbu protiv narkotika od toga da se mladim ljudima otvaraju kriminalni dosjei za posjedovanje malih kolicina droge. Od toga nema nikakve koristi", napisao je Sting.


Podijeli: Facebook Twiter