Britanska vlada poziva parlament da usvoji zakon o Brexitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska vlada premijerke Therese May pozvala je u nedjelju britanske zastupnike da ne mijenjaju prijedlog zakona o pokretanju pregovora o razdruživanju od EU-a.

Premijerka May trebala bi do kraja mjeseca formalno pokrenuti pregovore o izlasku iz EU-a. To bi se moglo dogoditi već u utorak, pod uvjetom da parlament usvoji zakon.

Ministar David Davis pozvao je članove Donjeg doma parlamenta da u ponedjeljak odbace dva amandmana na zakon koje je unio Dom lordova.

Gornji dom parlamenta izmijenio je zakon kako bi zaštitio prava europskih građana koji žive u Britaniji i omogućio britanskom parlamentu da glasuje o konačnom dogovoru s EU-om prije nego ga ratificira Europski parlament.

U članku za The Sunday Telegraph, Davis je obećao "puno prilika za parlament da raspravlja o pregovorima o novom partnerstvu s EU-om i da utječe na njihov rezultat".

"Ali dodavati uvjete prijedlogu zakona koji jednostavno dopušta premijeru da započne proces zasigurno nije način", poručio je.

Davis je optužio neke članove Gornjeg doma da žele staviti veto na dogovor o Brexitu inzistirajući na "smislenom glasovanju" u parlamentu prije nego bude finaliziran.

"Očito je sudeći po nekim izjavama lordova da je njihov pravi cilj da se stvori situacija u kojoj parlament može pokušati preokrenuti rezultat referenduma o Brexitu", ocijenio je.

Vanjskopolitički odbor parlamenta upozorio je da vlada mora imati plan za slučaj da pregovori s EU-om ne uspiju.

"Mislim da to nije ni izdaleka moguće", rekao je Davis za BBC. "Apsolutno je svima u interesu da postignemo dobar rezultat."

Priznao je ipak da vlada ima plan za sve mogućnosti.

"Istina je da pripremamo planove za sve moguće ishode pregovora", kazao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter