Britanska ponuda neprihvatljiva za Irsku, kao i za EU

Ilustracija (J. BISTROVIĆ)
Ilustracija (J. BISTROVIĆ)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je upozorio u petak u Dublinu da ukoliko britanski prijedlog za rješenje pitanja irske granice nakon Brexita bude neprihvatljiv za Irsku, bit će također neprihvatljiv za EU.

"Dopustite mi da kažem jasno. Ukoliko je britanska ponuda neprihvatljiva za Irsku, bit će također neprihvatljiva i za EU", rekao je europski dužnosnik novinarima nakon susreta s irskim premijerom Leom Varadakarom.

"Shvaćam ja da to može biti teško razumljivo nekim britanskim političarima. Ali to proizlazi iz činjenice da je Irska članica EU, dok Velika Britanija izlazi", dodao je.

"Ključ budućnosti Velike Britanije je u Dublinu, barem dok traju pregovori o Brexitu", ocijenio je Tusk i jamčio da EU u potpunosti podržava zahtjeve Irske da se ne uvede tvrda granica sa Sjevernom Irskom.

"Irski zahtjevi su zahtjevi EU", inzistirao je Tusk.

Iako navodi da je optimist, Varadakar je rekao da je spreman ostati čvrst prema partnerima ukoliko britanski prijedlog ne bude zadovoljavajući.

Europska unija je odredila Londonu rok do ponedjeljka 4. prosinca da poduzme dovoljan napredak na irskoj granici, jednom od triju predmeta koje želi riješiti prije pokretanje druge faze pregovora, što bi se moglo dogoditi na sljedećem europskom summitu 14. i 15. prosinca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter