Britanska kraljica za ulazak Hrvatske u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska kraljica Elizabeta II dala je pristanak na hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji, zaključivši time proceduru ratifikacije tog dokumenta u Velikoj Britaniji. Britanski parlament na svojim je internetskim stranicama objavio da je u četvrtak kraljevsku suglasnost dobilo šest zakona, među kojima je i onaj o pristupanju Hrvatske EU.

Suglasnost kraljice posljednji je korak u potvrdi ugovora koji je prethodno, krajem studenog, ratificirao Zastupnički dom, a potom u siječnju i Dom lordova. Kraljica Elizabeta II je, podsjetimo, u godišnjem obraćanju parlamentu lanjskog proljeća spomenula i Hrvatsku, poručivši da će njezina vlada od parlamenta tražiti odobrenje "o očekivanom pristupanju Hrvatske Europskoj uniji". Taj detalj bio je jasan signal da London snažno podupire Hrvatsku na putu u EU.

Hrvatski ugovor o pristupanju može stupiti na snagu kada ga ratificira svih 27 članica Unije. To su dosad učinile 22 države, a ostale su još Njemačka, Nizozemska, Danska, Belgija i Slovenija.  (I. F.)

 


Podijeli: Facebook Twiter