Britanska kraljica u Irskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska kraljica Elizabeta II. doputovala je u utorak u povijesni posjet Irskoj, što je prvi posjet nekog britanskog monarha toj zemlji od njezina osamostaljenja 1922., javljaju agencije.

Kraljicu Elizabetu II i supruga, princa Philipa, pod policijskom pratnjom prevezli su po ispražnjenim ulicama do rezidencije irske predsjednice Mary McAleese, koja je u razgovoru za televiziju RTE današnji posjet okarakterizirala kao izuzetno važan dogadaj za irsku povijest, koji povrduje uspjeh mirovnog procesa.

Britanska kraljica i irska predsjednica položile su vijence u spomen parku posvecenom palima u borbi za irsku nezavisnost. Elizabeta II. ce izmedu ostalog posjetiti stadion Croke Park, na kojem su britanske snage na tzv. Krvavu nedjelju, 21. novembra 1920, ubili 14 ljudi.

Nakon više desetljeca dugog nasilja izmedu protestanata, koji su se zalagali za Sjevernu Irsku kao dio Velike Britanije, in katolika, koji su se željeli pridružiti Irskoj, zaracene su strane 1998. uspjele takozvanim uskršnjim mirovnim sporazumom okoncati nasilje i otvorili put boljim odnosima izmedu Velike Britanije i Irske.





Cetverodnevni državnicki posjet britanskog kraljevskog para zahtjeva najstrože sigurnosne mjere koje Irska pamti. Angažirano je oko 10.000 policajaca, a troškovi osiguranja krecu se oko 30 milijuna eura.

Osiguranje je tako strogo s razlogom: u autobusu u Maynoothu blizu Dublina pronadena je bomba. Putnici su evakuirani, a bomba je detonirana. I irska, ali i londonska policija, dobile su više prijetnji bombom.

Pred sam kraljicin dolazak, u dublinskom spomen parku okupilo se stotinjak prosvjednika koji su nosili zastave razlicitih skupina, medu njima i onu stranke Sinn Fein, politicnog krila IRA-e, i uzvikivali protubritanske slogane te palili britanske i sjevernoirske zastave. (Hina/STA)


Podijeli: Facebook Twiter