Britanska djeca u školama ce uciti programirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Školska djeca u Britaniji ce uskoro poceti uciti programirati. Ucenje racunalnih znanosti mora postati usmjerenije prema modernim potrebama, objavila je tamošnja vlada.

Britanska vlada je objavila da je sadašnje poucavanje informacijsko-komunikacijskih tehnologija nedovoljno i potrebna mu je reforma.

Poziv na promjenu došao je kao odgovor na izvješce koje je istražilo kako se poucava tehnologija u Velikoj Britaniji. Bez reforme britanski radnici ce ostati uskraceni za kljucne vještine koje im omogucavaju da budu konkurentni na tržištu rada.

U hrvatskom Nacionalnom okvirnom kurikulumu u dijelu posvecenom informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji stoji da je "zadaca škole pružiti odgoj i obrazovanje za selektivnu uporabu informacija koje dolaze iz elektronickih medija, za pronalaženje traženih informacija imajuci u vidu zaštitu osobe i njezina zdravlja".

Izvješce pod nazivom "Next Gen" koje je objavljeno ranije ove godine otkrilo je da ucenici trebaju napokon poceti uciti racunalnu znanost i kako pisati softverski kod, a ne se usredotociti na to kako koristiti postojeci softver, kao što je to danas slucaj.

"Vlada prepoznaje da je ucenje vještina o tome kako efikasno koristiti ICT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) razlicito od stjecanja znanja koje podupire racunalne znanosti i da su to dvije razlicite (iako komplementarne) stvari", navodi se u priopcenju Odjela za kulturu medija i sporta.

"Štoviše, Vlada priznaje da je trenutacni ICT program nedovoljno strog i da mu je potrebna reforma".

U tijeku je evaluacija nacionalnog kurikuluma u Britaniji tijekom kojeg ce se odluciti hoce li ucenje ICT-a biti zaseban predmet u školama.

Ova akcija koja ce "osigurati da djeca steknu vještine iz racunalne znanosti" dolazi nakon kritika koje su na racun obrazovanja uputili neki od najvecih tehnoloških giganata današnjice kao što su Google i Microsoft. Izvršni predsjednik Googlea Eric Shmidt ranije ove godine oštro je kritizirao kurikulum u britanskim školama.

"Vaš IT kurikulum fokusira se na ucenje kako koristiti softver, ali ne daje uvid u to kako je napravljen taj softver", rekao je Schmidt.

Google, Microsoft, Sony, Nintendo, Sega, Electronic Arts, Activision, Talk Talk i Guardian Media Group svi su podržali nacionalnu kampanju u Britaniji za promjenu u poucavanju informacijsko-komunikacijske tehnologije u školama.


Podijeli: Facebook Twiter